Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Razvojni program UN-a: 45 miliona dolara za projekte u BiH

Preuzmite sliku

Razvojni program UN (UNDP) u BiH u ovoj godini će izdvojiti 45 miliona dolara za projekte u BiH, a posebnu pažnju i resurse u narednom periodu usmjeriće na pomoć privredi u BiH i očuvanju radnih mjesta, rekla je danas rezidentni predstavnik UNDP-a Stelijana Nedera.

Nedera je, tokom razgovora sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Biserom Turković, najavila da će UNDP posebnu pažnju i resurse u narednom periodu usmjeriti i na takozvanu zelenu obnovu i digitalnu transformaciju usmjerenu na uvođenje novih digitalnih rješenja, politika i usluga u javnom sektoru.

Ona je informisala Turkovićevu o pravcima djelovanja UN u okviru odgovora i socio-ekonomskog oporavka od posljedica izazvanih pandemijom kovida 19, kao i o pripremi i procesu realizacije više projekata, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Turkovićeva je izrazila zahvalnost UNDP-u i drugim UN agencijama za dosadašnju saradnju i kontinuiranu podršku BiH u okviru mnogobrojnih projekata, kao i spremnost Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara za saradnju i koordinaciju u realizaciji tih aktivnosti.

Na sastanku je razgovarano i o razvoju budućih odnosa u kontekstu realizacije ciljeva održivog razvoja u BiH, kao i o usvajanju dokumenta Okvira za saradnju za održivi razvoj UN i BiH u periodu 2021-2025. godine, te Strateškog plana UNDP-a za period 2022-2025.

Zaključeno je da će u fokusu saradnje BiH i UNDP-a i dalje biti reformski procesi u BiH, s akcentom na investicijima, privrednom razvoju, infrastrukturnim projektima i zapošljavanju. (Foto: Ilustracija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,