Nedjelja, 20. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Razvio biznis u migrantskom kampu: Evo kako mladi Pakistanac sprema tradicionalno jelo

U migrantskom kampu na Vučjaku kod Bihaća, gdje je odnedavno smješteno više od 400 migranata, muškaraca, uglavnom iz Pakistana i Afganistana, centralno mesto okupljanja je “radnja”, koju drži Pakistanac Tarek Mansar. 

Mansar je, naime, ispred svog šatora improvizovao fast food restorančić, u kojem, na zemlji pod vedrim nebom, spravlja tradicionalno istočnjačko jelo “parata”.

Mada se migranti često žale da u kampu nemaju dovoljno hrane, aktivisti Crvenog krsta, koji brinu o izbjeglicama na Vučjaku, tvrde da to baš i nije tačno.

– Nije ovdje u pitanju glad, nego potreba za  domaćom hranom, na koju su navikli. Mi im dijelimo hranu dva puta dnevno,  u vrijeme doručka i za ručak, a pošto mnogi stanu u red i po više puta, u prosjeku, svaki čovjek dobije za svaki obrok po dvije porcije. Ali, razumijem ih što sebi spremaju hranu, to je ljudski – kaže Muhamed Ćeić, mladi volonter Crvenog krsta, Bišćanin koji je nedavno maturirao u Gimnaziji i sada se sprema za studije medicine.

Inače, Tarek svoju paratu prodaje po marku za komad i biznis mu dobro ide, piše Srpskanfo.com.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje