Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Razgovor o mogućnostima unaprjeđenja pravosudnog sistema u TK

Preuzmite sliku

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Slađan Ilić i premijer Kantona Kadrija Hodžić primili su danas u posjetu predstavnike Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH na čelu sa predsjednikom Halilom Lagumdžijom.

Učesnici sastanka istakli su veliko zadovoljstvo zbog promjene paradigme u načinu komunikacije i saradnje između tri stuba vlasti što je polučilo organizacijom ovog sastanka na kojem se otvoreno govorilo o problemima na kojima se susreću pravosudni organi u svom radu i mogućnostima njihovog prevazilaženja.

Predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i pravosudnih institucija Tuzlanskog kantona upoznali su predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona i Vladu Tuzlanskog kantona o nizu problema koji dovode u pitanje efikasnost sudova što rezultira dugim sudskim procesima i nezadovoljstvu građana zbog narušavanja prava za suđenja u razumnom roku.

Kao glavni problem istaknut je problem nedovoljnog broja sudija, stručnih saradnika i administrativno-tehničkog osoblja, rješavanjem kojeg bi rad pravosudnih institucija bio daleko efikasniji.

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Slađan Ilić je naglasio da je efikasnost pravosudnog sistema jedan od prioriteta vlasti Tuzlanskog kantona i da treba uložiti sve napore i dužno se posvetiti rješavanju iznesenih problema.

Premijer Kantona Kadrija Hodžić je istakao da je Vlada spremna razgovarati o udovoljavanju iznesenih zahtjeva, te da je neophodno u narednom periodu napraviti dinamiku rješavanja problema poštujući iznesene prioritete jer je bez efikasnih pravosudnih organa nemoguće napraviti pozitivnu promjenu koju ova Vlada zagovara, a to je prije svega vraćanje povjerenja građana u institucije vlasti.

Učesnici sastanka su saglasni da je ovakav vid saradnje i komunikacije neophodan i da treba biti pravac djelovanja u narednom periodu, te je dogovoreno da se zahtjevi Tužilaštva i sudova dostave nadležnim institucijama na razmatranje i usvajanje u skladu sa mogućnostima, a prema iskazanim prioritetima.

S druge strane Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona će razmotriti iznesene zahtjeve u razumnom roku i o mogućnostima realizacije informisati Visoko sudsko i tužilačko vijeće i pravosudne institucije Tuzlanskog kantona.

Na kraju je izražena potreba da se sastanci ovakvog ili sličnog karaktera održavaju periodično, a u cilju unapređenja rada pravosudnih institucija u interesu građana Tuzlanskog kantona.

Osim predsjednika Ilića, premijera Hodžića i predsjednika Lagumdžije, današnjem sastanku, koji je održan u prostorijama Skupštine Tuzlanskog kantona, prisustvovali su ministrica pravosuđa i uprave Une Harčin, ministar finansija Vedran Lakić, te glavni tužilac Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić, predsjednica Kantonalnog suda Tuzla Indira Hadžimehmedović i predsjednik Općinskog suda Tuzla Muhamed Tulumović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,