Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ramiz Salkić: Međunarodnu zajednicu ne zanimaju Bošnjaci u entitetu RS

Preuzmite sliku

“Dio stanovništva izašao na izbore iz različitih uvjerenja, neki možda su bili i prisiljeni ili iz drugih razloga”, kazao je za N1 danas Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, o ponovljenim izborima u Srebrenici.

Kako će funkcionisati vlast u Srebrenici?

“Ukoliko Ustavni sud odluči da je sve uredu, sigurno je da će opštinska vlast funkcionisati na ovim rezulatima.

Odluku su donijeli građani i stranke, dobili su podršku za tu svoju odluku. Ukoliko administracija bude fuinkcionisala bez predstavnika Bošnjaka, sigurno će Bošnjaci ostati uskraćeni za mnoga prava. Nadam se da su razmotrili odluku i sve njene aspekte”, kazao je Salkić.

Dodaje da je međunarodna zajednica u slučaju Mostara reagovala promptno, ali da na dešavanja u RS ne reaguje.

“U slučaju Mostara su reagovali promptno, a posljednjih 10-15 godina ne reaguju ni na što se dešava u RS. Međunarodnu zajednicu ne zanimaju Bošnjaci u entitetu RS. Bošnjaci koji tamo žive više nemaju nikakva očekivanja od međunarodne zajednice. Mi njih podsjećamo na njihove obaveze, OHR je dužan da reaguje i da zaštiti provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i provođenje Aneksa 7. Zabranjen je svaki oblik diskriminacije, a mi ovdje imamo diskriminaciju”.

 • “Ono što je ključni problem u procesu povratka jeste da se posmatra kao humanitarno pitanje, a ne statusno. Dakle, ne moraju to biti siromašni ljudi, ali nemaju prava”, dodaje Salkić.

  Kazao je da prema Ustavu međunarodna zajednica ima obavezu da reaguje.

  “Mi imamo Ustav koji njih obavezuje da izvrši upošljavanje u institucijama, zbog popisa iz 1991. godine. Tim članom se obavezuju da svi članovi Zakona budu usklađeni sa tim članom. Mislite da to rade? Niko ih ne pritišće, OHR ne reagira bez obzira što ima mehanizme. Imaju mehanizme, ali nama ne želi niko da pomogne”.

  “Nema tu hrabrost, nema principijelnost. Ima odgovornost ali nema odlučnost”.

  “Mi očekujemo da visoki predstavnik radi ono što bi volio svojoj zemlji. Onako kako bi volio da izgleda njihova zemlja, da bude BiH. Žrtve genocida i sve druge žrtve zaslužuju pravdu”, poručio je Salkić. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,