Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ramel Jusufi pribavio veću količinu lažnih eura i organizirao grupu koja je novčanice stavljala u promet

Preuzmite sliku

Tužitelj Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv osam osoba koji se terete da su počinili kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenih djela i krivotvorenje novca.

Optužnica je podignuta protiv Ramela Jusufija, rođenog 1989. godine, u Prizrenu, Eveline Mušanović, rođene 2000. godine u Sarajevu, Emira Šušića, zv. ”Šiško”, rođenog 1990. godine u Sarajevu, Harisa Garaplije, rođenog 1996. godine u Sarajevu, Nejre Jusufović, rođene 1995. godine u Boeblingenu, SR Njemačka, Naide Ćehajić, zv. “Naca“ i “Beba“, rođene 1996. godine u Sarajevu, Marine Gogalić, rođene 1977. godine u Sarajevu te Alemedine Bostandžija, rođene 2000. godine u Bugojnu.

Optuženi se terete da su, nakon što je prvooptuženi Ramel Jusufi, pribavio veću količinu krivotvorenog novca valute euro u apoenima od 50 eura i organizirao skupinu kojoj su pristupili ostali optuženi tokom 2019. godine iz Sarajeva odlazili u druge krajeve Bosne i Hercegovine, gdje su na području Ilijaša, Jablanice, Konjica i drugih mjesta stavljali krivotvorene novčanice u promet. Tako su u prodavnicama ili ugostiteljskim objektima kupovali robu manje vrijednosti, koju bi plaćali krivotvorenim novčanicama u apoenima od 50 eura, te dobijali ostatak u ispravnim novčanicama.

Na navedeni način u više navrata su pokušali staviti ili stavili u platni promet krivotvorene novčanice valute euro, a u izvršenju kaznenih djela otkriveni su i spriječeni od policijskih djelatnika MUP-a KS i MUP-a HNK.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 20 svjedoka, dva stručna vještaka i prilaganjem 80 dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje