Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

RAK pokrenuo postupak protiv FACE TV

Preuzmite sliku

Podstaknuta reakcijama jednog dijela javnosti u BiH nakon emitovanja Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem od 29.10.2022. na FACE TV, Regulatorna agencija za komunikacije je po službenoj dužnosti pokrenula preliminarni postupak protiv navedenog nosioca dozvole.

“Razlog za hitnu reakciju Agencije je činjenica da je jedan dio javnosti u BiH bio uznemiren mogućim korištenjem riječi koja je nedopustiva u javnom medijskom prostoru (“ubiti”) u navedenom programskom sadržaju, a koja bi mogla biti protumačena kao podsticanje na izvršenje krivičnih djela, te posmatrana u kontekstu odredbi Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, član 3. (Osnovni principi) stav 9. : Audiovizuelne medijske usluge i medijske usluge radija neće prenositi jasan i neposredan rizik od uzrokovanja negativnih posljedica koje uključuju, ali se ne ograničavaju na smrt, povrede, štetu nanesenu imovini ili drugu vrstu nasilja, ili ometanje policijskih aktivnosti i medicinskih usluga ili aktivnosti drugih službi za održavanje javnog reda i sigurnosti kao i člana 4. stav 2. koji propisuje zabranu emitovanja sadržaja koji od strane publike može biti protumačen kao podsticanje na nasilje, nered i nemire, ili koji bi mogao izazvati ili podsticati krivična djela.“, navode iz RAK-a.

Agencija će, dodaju, u okviru zakonskih nadležnosti kao što postupa u svakom drugom slučaju prema bilo kojem nosiocu dozvole, provesti postupak provjere poštovanja primjenjivih pravila i propisa u skladu sa odredbama Pravilnika o postupku rješavanja povreda uslova dozvole i propisa Agencije (Službeni glasnik broj 77/21). O rezultatima provedenog preliminarnog postupka javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Podsjetimo, jučer je objavljen sporni snimak zbog kojeg je direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) najavio rigorozne sankcije za novinara Senada Hadžifejzovića nakon izjava o Dodiku.

Na ovom linku možete pogledati video emisije sa YouTube kanala Face TV-a, ali i poslušati tonski zapis na kojem se jasnije čuje šta je Hadžifejzović kazao u svojoj emisiji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,