Petak, 10. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

RAK kaznio RTRS sa 12.000 KM zbog priloga o stradanju na tuzlanskoj Kapiju

Regulatorne agencija za komunikacije – RAK je postupajući po službenoj dužnosti i po pristiglim prijavama među kojima je bila i prijava Fondacija Istina Pravda Pomirenje , 30. septembra 2019. izdala rješenje kojim se Radio-televizija Republike Srpska kažnjava sa 12.000 KM.

Riječ je o prilogu RTRS-a o stradanju na tuzlanskoj Kapiju u kome su po ko zna koji put javnosti plasirane izmišljotine beogradske ‘žute štampe’ koju predvode ‘Večernje novosti’.

U njihovom članku, kojeg je nekritički prenijela Radio televizija Republike Srpske, lansirana je teza da su žrtve Kapije stradale zbog eksploziva koji je podmetnut na Kapiji i da je general Novak Đukić nevin osuđen, a da pri tome nije pružena nikakva mogućnost da iznesu svoj stav oštećeni u predmetu Kapija.

Analizirajući sporni prilog RAK je utvrdio da je došlo do kršenja član 3.stav 1. i 4. – “pravičnost i nepristrasnost” i člana 17. stav 4 – ‘zaštita privatnosti’ regulisanih Kodeksom o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

Podsjećamo da je ovo druga izrečena kazna RTRS-u po prijavi Fondacije Istina Pravda Pomirenje, a u oba slučaja Kodeks je prekršen prilikom izvještavanja o stradanju na tuzlanskoj Kapiji, navodi se u saopćenju Fondacije Istina Pravda Pomirenje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,