Utorak, 11. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Radovi na najsjevernijem dijelu Koridora 5C se privode kraju (VIDEO)

JP Autoceste Federacije BiH objavile su informacije o radovima na dionici autoceste Svilaj-Odžak, najsjevernijeg dijela Koridora 5C u Bosni i Hercegovine, navodeći u snimku da se radovi privode kraju iskorištavanjem povoljnih vremenskih prilika.

Početak dionice se nalazi odmah kod međudržavnog mosta Svilaj kojim se premoštava rijeka Sava, a završava se na petlji Odžak na sjeveru istoimenog grada. Most preko rijeke Save ujedno je i spojno mjesto između autoceste koja prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Ukupna dužina dionice iznosi približno 10,4 kilometra, a na njoj je smješteno nekoliko značajnih objekata. Na samom početku dionice je predviđena izgradnja graničnog prijelaza Svilaj, čija je izgradnja u nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje.

Pored graničnog prijelaza na dionici je predviđena izgradnja dvostranog odmorišta, dvije petlje, čeonog naplatnog mjesta te nekoliko manjih mostovskih konstrukcija i pristupnih puteva.

Predstavnik investitora za izgradnju autoceste Svilaj-Odžak Danijel Ivanković kazao je da se radovi na toj dionici privode kraju.

“Trenutno se iskorištavaju povoljne vremenske prilike za gradnju asfalta, kao i opremu. Po završetku ovih radova obavit će se tehnički pregled građevine. Kada je riječ o izgradnji mosta Svilaj, aktivnosti u ovom momentu obavljaju u radionicama gdje se proizvode čelični elementi rasponske konstrukcije. Prvi elementi će se dopremiti na gradilište početkom iduće godine, nakon čega će nastupiti prva montaža”, kazao je Ivanković u snimku.

Radove izvode konzorcij kompanija Strabag, Euro-Asfalt i ŽGP. (Akta.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,