Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Radončić sa predstavnicima diplomatskih misija: Omogućiti BiH kupovinu respiratora, zaštitne opreme, lijekova

Preuzmite sliku

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH Fahrudin Radončić održao je danas videokonferenciju sa predstavnicima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija u BiH o trenutnoj situaciji i potrebama BiH u borbi protiv korona virusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

 • Na sastanku je učestvovalo više od 60 predstavnika ambasada, misija i međunarodnih organizacija, a dijelu sastanka je prisustvovao i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

  Na konferenciji su govorili ambasador SAD Erik Nelson, šef misije Delegacije EU Johann Sattler, ambasador Republike Turske Haldun Koc, ambasade Švicarske Andrea Rauber Saxer, Republike Hrvatske Ivan Sabolić, ambasadorica Norveške Siri Andersen, ambasadorica OSCE Kathhleen Kavalec

  Također, videokonferenciji su prisustvovali predstavnici USAID-a, UNDP-a, Save the Children, IBRD-a i drugih međunarodnih institucija.

  Ovom prilikom, učesnici su dobili liste potrebne medicinske i zaštitne opreme za zdravstvene ustanove Bosne i Hercegovine, odnosno FBiH, RS i Distrikta Brčko.

  Učesnici videokonferencije su istakli snažnu solidarnost svojih država građanima BiH i obećali konkretnu pomoć za bh. građane.

  To su učinili i Erik Nelson, ambasador SAD, kao i više drugih ambasadora, a ambasador Johann Sattler je upoznao prisutne da je EU već obezbjedila sedam miliona eura za pomoć BiH. Također, i ambasada Švicarske je izdvojila 200.000 dolara.

  Govoreći na konferenciji, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i ministar sigurnosti Fahrudin Radončić su naglasili da je uz humanitarni aspekt, sada još važnije da države EU i međunarodni partneri omoguće hitnu kupovinu respiratora, zaštitne opreme, lijekova i druge medicinske opreme i njeno nesmetano dopremanje do BiH.

  Na konferenciji je potencirana važnost transparentnog rada, a više učesnika konferencije su istakli hitnost usvajanja budžeta Bosne i Hercegovine, kao jedan od preduslova koordiniranije borbe protiv korona virusa.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje