Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Radončić: Očekujem da će u slučaju najgoreg scenarija Predsjedništvo BiH dozvoliti izvođenje Oružanih snaga BiH na granice

Preuzmite sliku

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH, danas je izjavio da očekuje da će zemlje Evropske unije biti solidarne i veoma odlučne u odgovoru na novi migrantski val.

Kazao je i da očekuje da će u slučaju najgoreg scenarija Predsjedništvo BiH dozvoliti izvođenje Oružanih snaga BiH na granice kako bi se zaštitili građani, prenosi Anadolu Agency (AA).

‘Niko u Evropskoj uniji ko ne raspolaže veoma organizovanom, moćnom i civilnom zaštitom i policijskim strukturama i graničnom policijom nije spreman za prihvatanje vala od nekoliko miliona izbjeglica. Jedino ako zemlje Evropske unije ponude jedinstveni odgovor, a čini mi se i vidim da hoće, mogu zaustaviti takav priliv’, rekao je Radončić i dodao:

‘Prema tome, BiH sama nije spremna da dnevno primi po deset hiljada migranata. Znate i sami da se jako teško nosimo sa cifrom od nekoliko hiljada, koji su stalno tu. Mi očekujemo da će zemlje EU biti veoma solidarne, veoma odgovorne, veoma čvrste u svome odgovoru i da nećemo imati situaciju da se područje našeg regiona, to su BiH, Crna Gora i Srbija, smatraju dijelom koji ne zanima EU. Odgovor mora biti sveevropski, snažan i očekujem da će se to tako i dogoditi.’

Radončić ističe da u scenariju u kojem bi Srbija i Hrvatska izvele vojsku na svoje granice, uključujući i onu sa BiH, kako bi spriječili novi priliv migranata, isto odluči učiniti i Predsjedništvo BiH, uprkos činjenici što se takvoj ideji ranije protivio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

‘Postoji izreka ‘nužda zakon mijenja’. Mislim da imamo legitimno pravo da u odbrani svog suvereniteta, svog načina života, svojih građana, iskoristimo sve potencijale. Ukoliko druge zemlje na svoje granice postavljaju vojske, ne vidim niti jednog ozbiljnog razloga da to ne uradi BiH. Mi resurse Oružanih snaga BiH možemo da koristimo i u logistici, kada su u pitanju šatori, cisterne s vodom, poljski WC-i, da bi se napravila određena naselja, ali je ključ, i ja zaista očekujem, da bi u takvom veoma lošem scenariju po BiH, Predsjedništvo BiH imalo jedinstvo da treba izvesti Oružane snage’, naglasio je Radončić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje