Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Radončić: Obaveza nam je da prvenstveno vodimo računa o sigurnosti bh. građana

Preuzmite sliku

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić nakon danas održane vanredne sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, poručio je da Bosna i Hercegovina očekuje da Evropska unija prestane sa politikom tzv. otvorenih vrata, koja je ohrabrila milione migranata da krenu prema EU-u, javlja Anadolu Agency (AA).

Na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH nalazile su se dvije tačke dnevnog reda – migracije i korona virus. Vodili su, kako je kazao Radončić, ozbiljan razgovor o migrantskoj krizi.

“BiH očekuje da EU, govorim u svoje i ime Ministarstva sigurnosti, prestane sa politikom tzv. otvorenih vrata, koja je ohrabrila milione migranata da krenu prema EU-u. Radi se o procesu koji će trajati više godina ili decenija, preseljavanju naroda sa jednog kontinenta na drugi”, rekao je Radončić.

– Kratkoročni i dugoročni odgovor –

Na sjednici su, prema njegovim riječima, razgovarali kako da BiH kratkoročno i dugoročno odgovori na sve eventualne scenarije.

“Naša obaveza je da prvenstveno vodimo računa o BiH, sigurnosti bh. građana, pa onda i migranata. Očekuje se da mi što jače pojačamo istočnu granicu. Ići će se i u bržu razmjenu nečega što se zove međunarodni kontakti, razmjenu podataka”, rekao je Radončić.

Najavio je u narednim sedmicama posjetu Podgorici, Beogradu i Beču gdje će intenzivirati zajednički odgovor zemalja EU-a na način da “naš region ovaj put ne smije biti prepušten sam sebi, odnosno da bude najslabija tačka prema kojoj će se migranti kretati”.

Radončić je rekao da resurse Oružanih snaga BiH može da koristi na način da upotrijebi njihove šatore, cisterne, da se mogu napraviti šatorska naselja.

Komentarisao je i izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je ranije rekao da se neće dozvoliti angažovanje Oružanih snaga BiH na zaštiti granice.

Radončić je poručio da Predsjedništvo BiH jedino može donijeti odluku o izlaženju pripadnika Oružanih snaga BiH na granicu.

– Građani BiH ne treba da prave paniku zbog korona virusa –

O slučajevima korona virusa u BiH, koji su potvrđeni jutros u Banjoj Luci, i o mjerama koje je potrebno poduzeti govorio je zamjenik ministra civilnih poslova BiH Siniša Ilić. Podsjetio je da je korona virus potvrđen jutros u BiH.

  • “To nije iznenađenje ako uzmemo u obzir rizične zemlje, prije svega, mislim na Italiju. To smo i očekivali. U ovom momentu građani nemaju razloga za zabrinutost. Građani BiH ne treba da prave paniku”, rekao je Ilić.

    Istakao je da imaju odličnu saradnju sa institutima javnog zdravstva.

    “Nije dobro što se pojavilo, ali spremni smo dočekali korona virus i zasad je sve pod kontrolom. Građani BiH nemaju razloga za paniku. Sad u BiH imamo preko 400 ljudi na praćenju, a rađeno je 26 uzoraka”, dodao je Ilić.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje