Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Radončić o početku deportacije migranata: Ako treba i ambasador Pakistana će biti ‘persona non grata’

Preuzmite sliku

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić najavio je danas na press-konferenciji u Sarajevu prve mjere u pokušaju deportacije ilegalnih ekonomskih migranata iz BiH u zemlje njihovog porijekla.

Istakao je da je Službi za poslove sa strancima uputio dopis u kojem od njih traži da Ministarstvu sigurnosti dostave tačan broj ilegalnih migranata po zemljama njihovog porijekla.

– Ministarstvo sigurnosti BiH raspolaže informacijama da veliki dio ilegalnih migranata ne želi da otkrije svoj identitet i zemlju porijekla, pa je neophodno da nam Služba dostavi i njihov ukupan broj sa pretpostavljenim državljanstvom – rekao je Radončić.

Dodao je da je od Službe zatražio i da među ilegalnim migrantima provedu anketu o tome da li među njima ima onih koji pristaju na dobrovoljnu deportaciju.

Radončić je rekao da je to poruka eventualnim budućim migrantima, ali i određenim zemljama EU da BiH neće biti depo za migrante iz kojeg će one uzimati samo kvalifikovane i radno sposobne.

Kazao je da će ovo biti jedan proces te da je najvažnije napraviti prvi korak. Kazao je da će osim zakonskih izmjena za realizaciju ove strategije biti potrebno osigurati i novčana sredstva za letove kojima će se deportovati migranti.

“Ljudi koji ne žele da otkriju svoj identitet ne mogu ići u migrantske centre nego moraju ići u zatvor. Napravit ćemo zakonsko rješenje. Ne možemo živjeti s ovim problemom pet godina, a imamo situaciju da prošle godine Vijeće ministara nije predložilo nijedno zakonsko rješenje za ovu problematiku. Pouzdano znam da pojedine zemlje kao Pakistan neće biti kooperativne u ovoj priči, a najviše ekonomskih migranata imamo iz Pakistana i Afganistana. Ako odbiju da sarađuju, ja ću tražiti da se pakistanski ambasador proglasi personom non grata i da se uputi u svoju državu. Mi ne možemo izigravati bespomoćnu vlasti”, poručio je on. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje