Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Radončić: Milanović treba odustati od postrojavanja HVO-a i prestati s provokacijama

Preuzmite sliku

Najava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da “povodom 30. obljetnice ustrojavanja dolazi u BiH na postrojavanje HVO-a”, današnjeg 1. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, gdje će uručiti i nekoliko odlikovanja, predstavlja nepotreban udar na suverenitet međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine!

Takvi zabrinjavajući potezi, da predsjednik jedne suverene države ima namjeru postrojavati vojsku druge suverene države, s krajnje sumnjivim intencijama, pokazatelj su da Zoran Milanović ne poštuje našu državu, njene institucije, a ni građane Bosne i Hercegovine. Njegovi populistički potezi mogu imati štetne posljedice po odnose Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovin i suprotni su standardima u međudržavnim i diplomatskim odnosima.

Dolaskom na postrojavanje HVO-a u u Mostaru, za koji je Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH od nehrvata, Milanović definitivno gura prst u oko Bošnjacima, kao najbrojnijem narodu, ali i najvećoj žrtvi genocida i ratnih zvjerstava višestruke agresije na BiH.

Stoga Milanović treba preispitati svoju odluku i odustati od dolaska u našu zemlju, jer će time dodatno doprinijeti pogoršanju ionako delikatnih bošnjačko-hrvatskih odnosa – navodi se u saopćenju za javnost predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje