Utorak, 27. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Radončić i ostali: Hadžijahić se kod Čampare zanimao za predmet

Tužilac Dubravko Čampara je na suđenju za ometanja rada pravosuđa ispričao kako ga je telefonom pozvao optuženi Zijad Hadžijahić i tražio sastanak, pošto ga je zanimalo nešto “vezano za predmet”.

Čampara, koji je iskaz dao kao svjedok Državnog tužilaštva, pojasnio je da se sa Hadžijahićem poznaje, ali da nije znao na koji od dva postojeća predmeta se zanima optuženi, javlja BIRN.

Rekao sam mu da ne mogu, da radim istragu za predmet Rez. Odbio sam sastanak te smo dogovorili da se nađemo iduće sedmice. Znao sam da se vodi istraga protiv Bakira Dautbašića s kojim je dobar. Kada je nekoliko dana kasnije na ročištu za pritvor pomenuto Hadžijahićevo ime, napravio sam službenu zabilješku i predao je tužiocu Boži Mihajloviću, koji je istragu vodio, na okolnosti zadnjeg kontakta telefonom”, pojasnio je Čampara, te dodao da se s Hadžijahićem nije našao.

Na upit Dragana Barbarića, jednog od advokata Fahrudina Radončića, na koja dva predmeta je mislio, Čampara je odgovorio da je jedan “Lutka”, a drugi je predmet vezan za njegovo svjedočenje. U ovom predmetu, pojasnio je Čampara, suđenje traje, dok je u drugom istraga u toku, iako je dio okončan prvostepenom presudom.

Na upit odbrane koja je njegova uloga u ovom predmetu, Čampara je odgovorio da je “svjedok”.

Pojasnio je na pitanja odbrane da je moguće da se njegovi potpisi nalaze na pojedinim dokumentima gdje je memorandum tužitelja Mihajlovića, jer je to mogao potpisati bilo koji tužilac u odsustvu šefa. Dodao je da ako se na dokumentu nalazi njegov potpis, to ne spori, ali da ga nije zanimao sadržaj, jer nije njegov predmet. Potvrdio je i da je saslušao svjedoka Sabahudina Žuju.

Tačno je da sam saslušao čovjeka. Imao sam usmenu naredbu tužioca Mihajlovića koji je bio odsutan da nađem Žuju i uzmem izjavu”, dodao je tužilac.

Radončića i Hadžijahića optužnica tereti skupa s Bakirom Dautbašićem i Bilsenom Šahman za ometanja rada pravosuđa, te davanja i primanja koristi za trgovinu uticajem. Prema optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Radončić se tereti i da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Hadžijahića, uposlenika američke ambasade u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori. Zauzvrat je Hadžijahiću, kako navode iz Tužilaštva BiH, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Iskaz je dao i svjedok Safet Oručević koji je ispričao kako ga je Bakir Izetbegović zamolio za pomoć kako bi se pomirio s Radončićem, te je bio medijator između njih dvojice. Na pitanje tužioca Mihajlovića da li je u telefonskim razgovorima s Radončićem pominjan Naser Kelmendi, svjedok se nije mogao sjetiti. Kada mu je tužilac pročitao izjavu iz istrage u kojoj je rekao kako je “Radončić kao jedan od najvećih problema naveo proces na Kosovu protiv Kelmendija koji se njemu pakuje”, svjedok je odgovorio da je to tačno.

“Generalizirao sam stvari u istrazi o kojima mi je Radončić pričao u razgovorima, a to su sati i sati razgovora. Iamo sam utisak da me što više želio informirrati o procesu na Kosovu, da se pokušava njemu napakovati, da je nevin, a kako bih to mogao prenijeti drugoj strani”, naveo je svjedok.

Na pitanje advokata Barbarića, Oručević je rekao da je Radončić znao da ga prisluškuju. U razgovorima, kako je rekao svjedok, pominjan je i izvjesni “Osmica”.

Svjedok Emir Talirević je ispričao da Radončića poznaje godinama, ali i Sarićevu, iako ne zna gdje je zaposlena. Rekao je kako je u jednom od razgovora s Radončićem saznao da je Sarić viđena na moru s Almirom Džuvom, ali se nije mogao sjetiti ko je koga tada zvao.

Na pitanje tužioca kakvu je obavještajnu službu pominjao u razgovorima s Radončićem, svjedok je pojasnio da je optuženi ugrađivao ‘jacuzzi’ i da je za to ponuđena visoka cijena. Prema njegovim riječima, raspitivao se kod “svojih” arhitekata u Beogradu, nakon čega je Radončiću prenio da mu je “obavještajna služba dobra”.

Nastavak suđenja je zakazan za 9. novembar. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,