Četvrtak, 29. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Radončić i ostali: Dio Viber poruka čitan bez prisustva javnosti

Vještak Federalne uprave policije je na suđenju za ometanje rada pravosuđa pročitao poruke koje su sa Bakirom Dautbašićem putem vibera razmjenjivali optuženi Fahrudin Radončić i Zijad Hadžijahić, te Almir Bašić.

Adnan Bešlić je dio viber poruka koje su razmjenivali Dautbašić i Bašić pročitao iza zatvorenih vrata, obzirom da je Vijeće isključilo javnost sa dijela ročišta, radi zaštite osobnog života optuženog, a po prijedlogu Odbrane.

Tatjana Savić, koja brani Dautbašića, isključene javnosti je zatražila uz podsjećanje da je Vijeće takvo rješenje donijelo i za dio ročišta kada je Bašić saslušavan kao svjedok, te da se u tim porukama pominju osobe iz kriminalnog miljea. Za dodatna obrazloženja, Savić je zatražila isključene javnosti, a njen prijedlog su podržali jedan od Radončićevih advokata Asim Crnalić, te Mirna Delalić koja brani optuženu Bilsenu Šahman, javlja BIRN.

Tužilac Božo Mihajlović je rekao da ovim dokazima Optužba iznosi i otežavajuće okolnosti, kao i da su optuženi poduzimali pripremne radnje.

Kada se publika vratila u sudnicu, iz pročitanih viber poruka se, između ostalog, moglo čuti da: “Moramo zatvor završavati što prije”, a Bašić je Dautbašiću napisao da “sa nekom osobom više ne ulazi ni u kakvu komunikaciju”. Pročitan je i set poruka gdje Bašić optuženom Dautbašiću piše da zamjeni mobitel iz preventivnog razloga i da niko ne mora znati za njegovu komunikacija, kao i da nema razlog zašto mu to govori.

“Za svaki slučaj zamjeni aparat, a taj uništi čekićem”, stoji u jednoj poruci koju je Dautbašić dobio od Bašića.

Potom je pročitana poruka koju je Radončić poslao Dautbašiću krajem decembra prošle godine koja počinje sa “Fadil” i objašnjava događaj na Maksilofacijalnoj hirurgiji gdje je pacijentu pomoć pružila specijalizant Azra Sarić i da dežurni liječnik nije htio doći pogledati ranu.

Branilac Crnalić je istakao da u optužnici piše da je Radončić u dnevnim novinama Avaz naručivao članke i da tužilac to hoće da dokaže ovim porukama.

“Ovaj razgovor je čisto informativan, pokazuje da dežuraju specijalizanti, a ne dežurni doktori i to je tema razgovora. Da bolnica takvog ugleda dozvoljava da dežuraju specijalizanti”, dodao je Crnalić.

Pročitana je Dautbašićeva poruka Radončiću sa sadržajem: “Ljubljana bi bila idealno rješenje”, na šta je Radončić odgovorio: “Probaću danas”, a Dautbašić: “Ako može”.

Radončića, Dautbašića, Šahman i Hadžijahića optužnica tereti za ometanje rada pravosuđa, te davanje i primanje koristi za trgovinu uticajem. Radončić je, prema optužnici, naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Radončić se tereti i da je, u dogovoru s Dautbašićem, nastojao od Hadžijahića, uposlenika američke ambasade u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori. Zauzvrat je Hadžijahiću, prema navodima Tužilaštva, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Vještak je pročitao Hadžijahićevu poruku Dautbašiću: “Javili mi iz Tužilaštva da nemaju nikakve veze sa tvojom sumnjom”, koja je poslana 6. januara. Dautbašić odgovara: “Oko mene”, na šta Hadžijahić piše: “Da, oko tebe”. Kada mu Dautbašić šalje poruku: “To su lažovi”, Hadžijahić odgovara: “Ne znam šta da ti kažem”.

Dragan Barbarić, jedan od Radončićevih branilaca, upitao je vještaka da li je u nalazu iznio mišljenje, na šta mu je Bešlić odgovorio: “Nema ga, dajem ga u Sudu”.

Nastavak suđenja je planira za 11. januar naredne godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,