Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Radojičić: Ugašen prvi klaster, narednih sedam dana kritično

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić saopćio je pozitivnu vijest da je prvi klaster zaraze korona virusa ugašen jer je istekao period od 14 dana i nema novozaraženih.

“Iz tog klastera smo dosta naučili, odnosno da mjere zatvaranja škole, slanja kući i izolacija, te hospitalizacija oboljelih sprječava širenje i u tom prvom klasteru osim one osobe koja je došla oboljela nismo imali drugih”, rekao je Radojičić.

Upozorio je kako je narednih sedam dana kritično zbog drugih klastera koji su veliki, za tih sedam dana izlaze iz kritičnog perioda.

“Još nismo dostigli vrhunac, još broj raste jako, ali narednih sedam dana je kritično. Zbog toga je izuzetno važno da se građani pridržavaju naloženih mjera i preporuka – mjere javne higijene, zabrane okupljanja i rada subjekata”, rekao je Radojičić.

Podsjetio je da je od jučer za stara i iznemogla lica u funkciji broj 065 01 02 03 putem kojih mogu dobiti dostavu hrane i lijekova kako ne bi izlazili iz svojih domova. Jučer je bilo 430 poziva, većinom informativnih, piše N1.

Kritikovao je Banjalučane jer i dalje idu na izletišta u većim grupama i podsjetio da postoje mjere, sankcije i kazne ukoliko se sve naredbe ne budu poštivale. Kazao je kako imaju razrađen plan zatvaranja grada po blokovima ukoliko to bude potrebno.

Apelovao je na ugostiteljske i uslužne objekte da ne šalju zahtjeve za pojedinačne razgovore i da se strpe.

“Jasno je da će ekonomske posljedice biti velike, da se brinete za plate i radna mjesta, ali mi kontinuirano radimo s Vladom RS na mjerama pomoći”, rekao je Radojičić.

Direktorica Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović kazala je kako je pod zdravstvenim nadzorom ukupno 1.889 osoba, od kojih je 557 u kućnoj izolaciji. Apelovala je još jednom na građane koji se vraćaju iz inozemstva da se prijave kako bi mogli na vrijeme reagovati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje