Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Radnicima u FBiH neuvezana 39.398.763 mjeseca radnog staža, tužbe teške pola milijarde KM

Preuzmite sliku

Radnicima u Federaciji BiH neuvezana su 39.398.763 mjeseca radnog staža.

Potvrdio je to za Dnevni avaz Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH, koji se kandidirao za čelnu poziciju ove organizacije, o čemu će odluka biti donesena na Kongresu 22. februara.

Gorući problem

Prema njegovim riječima, za uvezivanje staža, bez čega nije moguće penzionisanje velikog broja radnika, potrebno je oko 452 miliona KM.

– Ovo je jedan od gorućih problema koje će biti nužno rješavati – kaže Šatorović, koji se ovih dana našao na udaru pojedinaca koji su ga prozvali i tako ga pokušali sputali na putu za čelnu poziciju SSSBiH, s obzirom na to da je on već sada favorit.

Šatorović navode koji su javno izneseni na njegov račun nije želio komentirati. Njemu su, kaže, prioritet radnici, za čija se prava godinama bori. No, ističe da se njihov položaj mora popravljati, jer je loš. Tome je, navodi on, najviše doprinijela vlast, koja je „ostala nijema na sve probleme koji su se pojavili“.

– Svjedoci smo da je sve veći broj radnika i građana na rubu egzistencije i da je minimalna plata pet puta manja od potrošačke korpe. Mi smo stoga tražili povećanje minimalca za 217 KM. I ispunjenje našeg zahtjeva neće znatno popraviti stanje, ali će djelimično ublažiti posljedice poskupljenja koja će još uslijediti. I ono što je frapantno, umjesto da se na Ekonomsko-socijalnom vijeću raspravi o tome i donese najbolje rješenje u korist radnika, ali ne nauštrb bilo koga, Vlada Federacije BiH u nedostatku argumenata bježi od sjednice duže od tri mjeseca. Ali, vrlo jasno poručujemo da, bez obzira na to koliko budu izbjegavali sjednice ESV-a, mi ćemo tražiti izjašnjenje po našem zahtjevu – kaže Šatorović.

Bahat odnos

Osim ovog problema, kandidat za čelnika Sindikata, koji broji 180.000 članova, ukoštac će se morati uhvatiti, ako bude izabran, i s tužbama radnika. Protiv različitih nivoa vlasti, naime, trenutno se, prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, vodi između 35.000 i 40.000 radnopravnih sporova.

– Dosta je pitanja koja se trebaju odmah rješavati. Trenutno imamo situaciju da su tužbe radnika teške više od 500 miliona KM, a kao rezultat nepotpisivanja kolektivnih ugovora i bahatog odnosa vlasti – ističe Šatorović.

Prava radnika moraju biti u fokusu

Šatorović navodi da Savez u fokusu mora imati isključivo borbu za prava radnika.

– Moramo mnogo više biti i među radnicima, zajedno u štrajkovima i protestima i potpuno otvoreno stvari nazivati pravim imenom. Također, onaj ko čini nepravdu prema radnicima, morat će biti javno prozvan i bit će predmet sindikalnih aktivnosti – ističe on. (Dnevni avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,