Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Radnicima u BiH kasne plaće, dok administracija živi kao “bubreg u loju”

Preuzmite sliku

Više je stvari koje građani Bosne i Hercegovine moraju promijeniti žele li napredak u vlastitoj zemlji, a na prvom mjestu to je svijest o poslu kao i o samoj potrošnji u zemlji, tvrdi za bh. novinsku agenciju Patria ekonomski analitičar i konsultant za razvoj turizma Huso Hadžić.

Objašnjava kako za loše stanje u domaćoj privredi nisu krivi uvoznici, već domaći kupci, koji kupuju uvoznu robu, najčešće lošijeg kvaliteta od one koja je proizvedena u BiH. A, tu je i način razmišljanja i odnosa prema vlastitoj zemlji.

Bosanci i Hercegovci, upozorava dalje, prednost moraju početi davati proizvodnji, stvaranju novih vrijednosti, a ne kretati se „linijom manjeg otpora“.

Svaki radnik, od čistačice i fizičkog radnika pa do predsjednika države mora shvatiti i prihvatiti da prvo ima obavezu pa tek poslije prava srazmjerno svome radu i rezultatima svoga rada.

Dalje, svi u zemlji moramo dati prvo prednost i prioritet proizvodnom radu i radniku (nažalost, dosadašnja praksa je sasvim suprotna) u odnosu na neproizvodne poslove i radnike. Nelogično i ekonomski neopravdano je da proizvodni radnici mjesecima i godinama ne dobijaju i onako male plate dok neproizvodni radnici (mnoga radna mjesta su izmišljena i nepotrebna), redovno primaju, često nezaslužene plate i ostala primanja – upozorava Hadžić.

Dodaje da BiH neće ostvariti ekonomski napredak i izlaći iz ekonomske krize, koja je uzrok svih ostalih kriza u zemlji, sve dok e uvede sistem nagrađivanja na bazi rezultata rada, a prestane nagrađivati oni koji rade na razaranju zemlje, a takvih je mogo.

Moramo uskladiti i potrošnju prema mogućnostima. Ni kolektivno ni pojedinačno nemamo pravo da zadužujemo generacije koje su tek rođene i koje će se tek roditi. Uz sve to, normalno bi bilo da kupujemo domaću robu i proizvode te da na takav način pomažemo našu ekonomiju – smatra Hadžić, dodajući da BiH ima mnogo mogućnosti za napredak, a najveće mogućnosti vidi u poljoprivredi i turizmu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje