Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Radnici TTU ogorčeni jer se nije pojavila stečajna upravnica, sudbina im je i dalje neizvjesna (VIDEO)

Preuzmite sliku

Radnici TTU-a jutros su u deset sati održali zbor radnika u krugu Tvornice transportnih uređaja.

Na zboru je donešena odluka da zbog predstojećih praznika odgađaju zaključavanje u krug fabrike i radikalnije mjere kako su prethodno bili najavili, piše Tuzlanski.ba.

Zaključavanje u fabriku su odgodili za sljedeći ponedjeljak (11.7.) kada zahtjevaju da se na zboru radnika pojavi i stečajna upraviteljica Alisa Bijedić koja danas nije prisustvovala zboru zbog čega su radnici bili ljuti i ogorčeni.

Saznali su da je navodno poslovno morala otići u Sarajevo. Radnici su očekivali da će im danas stečajna upravnica prezentovati nove informacije koje se odnose na Elektroprivredu BiH i Rudnik Banovići.

Zbog svega toga na današnjem zboru je bilo prilično žučno u raspravi među radnicima. Već su na rubu strpljenja jer ne znaju šta će biti sa njihovom sudbinom.

Određeni broj radnika je za poduzimanje drastičnih mjera kao što je štrajk glađu i zaključavanje u prostorije fabrike dok se ne ispune svi njihovi zahtjevi, a to su uvezivanje radnog staža, kupovina fabrike koja bi im donijela mogućnost za zaposlenje te samim tim i materijalno zbrinjavanje. Radnici su zabrinuti kako će biti materijalno zbrinuti ukoliko ne budu angažovani u budućoj firmi.

Drugi pak radnici vjeruju da će fabrika biti kupljena kako je i obećano, te da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni, optimistični su i žele da stopiraju sve radikalnije aktivnosti ostalih radnika i čekaju septembar mjesec kada bi navodno fabriku trebala kupiti Elektroprivreda BiH.

Mnogi radnici su stekli uslove za penziju, međutim nisu penzionisani. Staž nije uvezan. Isprimali su finasijsku pomoć sa Biroa i sad se čeka…

Podsjetimo, mašine u ovoj fabrici ugasile su se početkom protekle godine, a u novembru 2015. godine firma je otišla u stečaj, a 230 radnika na biro uz obećanje da neće ostati na ulici.

Dvije vlade (op.a Vlada TK i Vlada FBiH) ambiciozno su najavile da će u januaru ove godine 150 radnika početi raditi u novoj firmi. Najavile su i uvezivanje radnog staža, penzionisanje i zbrinjavanje onih radnika koji ne ispunjavaju uslove.

Obećanja ni do danas nisu ispunjena, a radnici su na rubu strpljenja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,