Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Radnici TTU-a: “Ovo nam je najteži Bajram do sada, dočekujemo ga bez marke u džepu” (VIDEO)

Preuzmite sliku

Radnici Tvornice transportnih uređaja održali su danas mirne proteste ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, kako bi tražili uvezivanje radnog staža u minulih 12 godina te isplatu zaostalih plata i toplih obroka. 

Premijer i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona primili predstavnike okupljenih radnika „Tvornice transtortnih uređaja” d.d. Tuzla (TTU). Na sastanku je radnicima prezentirana poslovna situacija u kojoj se nalazi TTU kao i neophodnost pokretanja stečaja u ovoj fabrici, kao jedinog načina za otvaranje računa i omogućavanje daljeg poslovanja.

Inače TTU je već duži niz godina zbog blokiranog računa poslovao preko računa druge, privatne firme ITT. Ovakvo poslovanje je, zbog narušenih poslovnih odnosa između TTU-a i ITT-a, u poslijednje vrijeme veoma otežano, te je situacija u tuzlanskoj Tvornici transportnih uređaja svakim danom sve teža.

Predstavnici Sindikata su istakli da oni nemaju ništa protiv otvaranja stečaja ali taže da radnici firme budu adekvatno materijalno zbrinuti.

 • radnici-ttu-a1
 • Za one radnike koji ne budu radili, oni će putem Zavoda za zapošljavanje primati naknadu u određenom periodu od 8 – 36 mjeseci, u zavisnosti od dužine prethodnog radnog staža.

  Mi smo prekinuli  štrajk prije skoro mjesec dana, nadajući se da će se nešto konkretno riješiti za TTU, s obzirom da nije, danas smo opet protestvovali. Radnici još uvijek nisu dobili plate od januara pa do danas, iako su završili posao koji su započeli. danas smo odlučili nakon zbora radnika da u sljedeći utorak nastavljamo s protestima. Nakon današnjeg razgovora sa predstavnicima Vlade TK, u vezi stečaja u TTU te njihovih navoda o zbrinjavanju radnika, da će biti uvezan staž itd, ali mi još ništa nemamo „napismeno“, sve je samo u formi priče, a mi želimo da se stvari konkretizuju, zato ćemo nastaviti sa protestima” – izjavio je Mehmed Terzić, predsjednik sindikata radnika TTU.

  Nezadovoljni radnici TTU-a kazali su danas da se osjećaju poniženo, jer sutra dočekuju Ramazanski bajram prazin džepova.

  Oni gledaju samo svoj interes, gledaju samo kako da svoje porodice nahrane i zbrinu. Njih običan građanin ne zanima. Sutra je bajram a niko ovdje od radnika nema ni marke da obraduje svoje dijete. Sramota za kakvu smo se državu borili“- kazali su radnici TTU-a za naš portal.

  Radnici TTU su najavili ponovo izlazak na proteste u utorak 21.7. Poručili su Vladi TK da žele napismeno da imaju to što im je obećano danas u Vladi jer više ne vjeruju nikome ništa dok ne budu imali konkretne dokaze u rukama.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,