Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Radnici Telecoma iz svih krajeva BiH dolaze u Sarajevo

Preuzmite sliku

Kao što je poznato, zaposlenici BH Telecoma d.d. Sarajevo su od 9. novembra 2020. godine u štrajku. Razlog je višemjesečno odbijanje Vlade FBiH, resornog ministarstva i Uprave kompanije da se potpiše Granski kolektivni ugovor za oblast telekomunikacija FBiH, saopćio je Sindikat Telecoma.

“Umjesto iskazivanja dobre volje za socijalni dijalog i pregovore za zaključenje granskog kolektivnog ugovora, Uprava BH Telecoma je 11.12. 2020. godine, radnicima koji su u štrajku odbila dio plate te na taj način ugrozila egzistenciju njihovih porodica. Svjesnim kršenjem zakonskih propisa, udarajući na egzistenciju radnika, Uprava nastavlja sa pritiscima na radnike kako bi odustali od štrajka ali i od zakonom propisane borbe za radnička prava i granski kolektivni ugovor”, navode iz Sindikata.

Zbog svega navedenog, prema saznanjima Sndikata, veliki broj radnika je danas krenuo prema Sarajevu iz svih Regionalnih Direkcija BH Telecoma, kako bi uputili Zahtjev za zaštitu radničkih prava, prigovorom na ovakvo postupanje uprave Društva.

“Dolazak od 150 – 200 radnika BH Telecoma u poslovnu zgradu BH Telecoma na adresi Franca Lehara BR.7 očekuje se oko 12 sati. Obzirom da su se radnici samoorganizovali putem društvenih mreža, Sindikat se nada da neće doći do novih tenzija i neželjenih dešavanja u bilo kojem obliku i usmjerenih prema bilo kome”, kaže se u saopćenju Sindikata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,