Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Radnici Poliolchema: Opasni otpad i dalje prijeti Tuzli, lageruju se nove količine, od srijede ulazimo nasilno u preduzeće!

Preuzmite sliku

Radnici Poliolchema odlučili su da od srijede 17.08.2016, svoju popisanu imovinu u Poliolchemu sami čuvaju i štite, nasilnim ulaskom u krug fabrike, jer ih je, kako kažu, na takav čin primorala inertnost, nesposobnost i nedjelotvornost institucija sistema, koje su u njihovom slučaju potpuno  zakazale.

Sindikat solidarnosti Tuzla uputio je saopćenje za javnost u kojem podsjeća da radnici Poliolchema,svake srijede već punih 8 godina, ispred sjedišta pravosudnih institucija, kako kažu, zaboravljeni i ostavljeni i od vlasti i od institucija sistema, prepušteni sami sebi, vode svoju odsudnu bitku za pravo i pravdu. Podsjećaju radnici na opasni otpad koji još nije uklonjen.

„Već godinama upozoravamo na kriminal u Poliolchemu,već godinama upozoravamo i vlasti i za to nadležne organe kao i javnost da su u Poliolchemu ostavljene mnoge opasne, otrovne, eksplozivne i zapaljive materije bez nadzora stručnih osoba, poput hlora, žive, propilena (30 tona),a da za to niko do sada nije odgovarao, no taj naš vapaj niko i neće,a izgleda i ne želi da čuje, pa smo upravo zbog toga izgubili povjerenje i u vlasti i u državu i u njene institucije.

I pored činjenice da imamo 120 izvršnih presuda,od kojih je u 83 predmeta popisana imovina na radnike,mi te presude ni do danas nismo uspjeli realizirati,a svjedoci smo kako su pojedinci u Poliolchemu prodavali upravo tu našu popisanu imovinu,na koju je Sud stavio zabranu raspolaganja,a da niko zbog toga nije krivično sankcionisan.

Mada smo i do sada u više navrata,a pogotovo u posljednja tri mjeseca, putem medija,kao i direktnim prijavama u MUP-u TK, upozoravali nadležne o svakodnevnoj krađi i otuđivanju imovine,i to imovine koja je sudski popisana na nas radnike, no kao i u dosadašnjim slučajevima, izostala je bilo kakva reakcija nadležnih organa.

Upravo kod otuđivanja te naše imovine, vlasnici angažuju nestručne osobe, osobe koje nisu ni svjesne sa kakvim opasnim materijama dolaze u dodir, te svojim neznanjem i neupučenošću  mogu izazvati katastrofu širih razmjera, čije bi posljedice i po grad Tuzlu i po širu okolinu bile nesagledive.

Bez obzira na sve, vlasnici Poliolchema nastavljaju sa starom praksom  kršenja zakona, pa se tako pod okriljem mraka u Polilchemu  lageruju nove opasne materije, koje u krug dovlači firma Cemokop Dugo selo iz Hrvatske. Pa  i pored toga što smo i ovaj slučaj prijavili nadležnim organima, ponovno je kao i u mnogim slučajevima ranije, izostala njihova bilo kakva  reakcija. Stoga smo odlučili preuzeti stvar u svoje ruke“, navodi se u saopćenju Sindikata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje