Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Puračka ćaska prvo jelo proglašeno nematerijalnim kulturnim blagom BiH

Preuzmite sliku

Sastojci su to neophodni da biste napravili pravu Puračku ćasku, koja se obavezno kuha u zemljanoj zdjeli tri do četiri sata, uz precizne upute.

Puračka ćaska prvo je tradicionalno jelo koje je proglašeno nematerijalnim kulturnim blagom BiH. Ovaj laskavi status Ćaska je dobila zahvaljujući, prije svega, angažmanu Kulturno umjetničkog društva iz Puračića. Zvanična promocija priznanja bila je ujedno i čestitka domovini povodom Dana nezavisnosti.

“Pripremila sam meso, junetinu. Pripremila sam luk crveni, jednu glavicu, za ovu ćasku, a pripremila sam bijeli, dvije glavice luka. Ima ovdje i lovorov list, ima biber u zrnu, biber sitni, so i klinčići na kraju dođu kada već bude pečeno”.

 • Sastojci su to neophodni da biste napravili pravu Puračku ćasku, koja se obavezno kuha u zemljanoj zdjeli tri do četiri sata, uz precizne upute.

  “Zato jeste specifična i razlikuje se od gulaša. Specifično je također da se stavlja hladna zemljana ćasa na hladnu ringlu ili šporet da bi se postepeno zagrijavala cijela zdjela tako da začini mogu da se prožmu kroz to meso. Služi se u manjim ćasama, odnosno ćaskama i zato se i zove Puračka ćaska”, priča nam Mirha Osmanović, članica KUD Puračić.

  “Nema nekih tajnih začina, ali ima svako svoje nešto što doda posebno, ali sve je to poznato i u našoj knjizi Puračka sofra, ima recept kako se priprema”, kazala nam je Jasmina Osmanović, članica KUD Puračić.

 • A osim knjige, KUD Puračić je ovom tradicionalnom jelu posvetilo i međunarodnu gastromanifestaciju Puračko ćaskanje, koju uspješno realiziraju od 2014.g.

  “Istovremeno smo paralelno vršili istaživanja, prikupljanje recepata, receptura, specifičnosti kada je u pitanju njena priprema, kada je u pitanju služenje i tako i 2018. smo pokrenuli faktički proceduru za uvrštavanje Ćaske na listu nematerijalne kultirne baštine”, rekao nam je Hazim Osmanović, predsjednik KUD Puračić.

  Što se nedavno i dogodilo.

  “Imamo informaciju da je prvo tradicionalno jelo na području BiH i iz tog razloga zaslužuje ovu pažnju. I ono što je posebno, što nas raduje jeste da je to i povodom našeg praznika 1. marta Dana nezavisnosti BiH i da je to možda najbolje što smo mogli pokloniti BiH i građanima TK”, otkriva Kemal Nurkić, direktor Zavoda za historijsko i kulturno naslijeđe TK.

  Nakon ovog priznanja, Puračka ćaska se našla i na UNESCO-ovoj preliminarnoj listi svjetske nematerijalne kulturne baštine. (Federalna.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje