Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pupovac o obilježavanju neustavnog “Dana RS-a”: Ne žalim što sam bio u Banjoj Luci, nikada nismo svađali narode u BiH

Preuzmite sliku

Nakon niza kritika na račun predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) iz Hrvatske, zbog prisustva na obilježavanju neustavnog “Dana RS-a” prošlog vikenda, Milorad Pupovac poručio je danas da ne žali što je bio u Banjoj Luci, jer, kako ističe, ništa u njegovim namjerama nije bilo da bi trebalo da žali zbog toga.

Pupovac je novinarima u Vukovaru rekao da njegovo prisustvo u Banjoj Luci nije imalo politički karakter niti, kako je naveo, karakter slaganja ili neslaganja s ljudima koji vode žestoke polemike o tome kako bi trebalo da bude ustrojena BiH.

– Moje prisustvo kao predsjednika SNV-a je prije svega bilo povezano sa saradnjom s institucijama Republike Srpske, rekao je Pupovac i istakao da ne vidi razlog za žaljenje zbog toga.

Razlog za žaljenje, kaže vidim u tome što neki ljudi vide problem u saradnji s institucijama jednog entiteta BiH.

Pupovac je u Vukovaru prisustvovao godišnjici Mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema i međunarodnog priznanja Hrvatske, gdje je održana zajednička sjednica SNV-a i Zajedničkog vijeća opština Vukovar.

– Ova mirna reintegracija bi trebalo da bude dokaz našem doprinosu miru i našoj želji da mir ne vlada samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama koje tog mira u dovoljnoj mjeri nemaju, kaže Pupovac i dodaje da će saradnja s institucijama Republike Srpske biti nastavljena kada je riječ o humanitarnim pitanjima.

– U BiH se vode rasprave o tome šta je ustavno, a što nije, mi se u te rasprave nismo uplitali. Tamo se vode ozbiljne rasprave o tome kakva sudbina je BiH. Mi smatramo da BiH treba biti zemlja mira, poručuje Pupovac.

Sva tri naroda u BiH, ističe, treba da dođu do boljih odnosa međusobnim razumijevanjem.

– Mi ne svađamo narode BiH niti smo to ikad činili. Ni prema jednom nemamo dvostruki aršin. Niti smo njihovi tutori, naveo je Pupovac, koji je i poslanik u Hrvatskom saboru, prenosi Tanjug.

Rekao je i da on nije u sporu, a da ako neko smatra da jeste, mora o i da dokaže.

– Ako smatrate da sam ja čovjek koji će dezintegrisati BiH više nego što je ona dezintegrirana, onda mi to morate dokazivati, kaže Pupovac.

Napomenuvši da nije čovjek ružnih riječi i da pazi kako komunicira, Pupovac je istakao da nikada nije imao problem sa priznavanjem BiH, kao ni bilo koje druge zemlje, počev od Hrvatske.

Upitao otkud to da je baš u Hrvatskoj toliki interes za njegov odlazak u Banju Luku, uz podsjećanje da više nije državni predstavnik Hrvatske.

U Banjoj Luci je zahvalio onima koji su iz svojih siromašnih resursa izdvojili da bi pomogli, kako je rekao, još siromašnijima.

Na pitanje da li je to bila huškačka retorika, Pupovac kaže kako ima “poprilično istančan sluh za jezik”.

– Nemojte mi u usta stavljati riječi koje vi mislite da bih ja trebao da kažem. Možda bih ja rekao i goru riječ od tih, ali nije pristojno da mi to radite. Svjestan sam da retorike u BiH imaju razorno loš karakter za odnose u BiH, kaže Pupovac. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje