Subota, 23. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pukotina u sarajevskom Velikom parku se širi, formiran tim za sanaciju

Preuzmite sliku

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić danas je sa saradnicima obišao lokalitet u Velikom parku gdje se pojavio otvor u zemlji pored pješačke staze.

Općina Centar je u skladu sa smjernicama za djelovanje koje je dostavio Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, pod čijom se zaštitom nalazi Veliki park, ogradila prostor u cilju obezbjeđenja materijalnih i ljudskih dobara, te postavila table s natpisima upozorenja zbog činjenice da je velika frekvencija pješaka u tom parku.

Načelnik Ajnadžić je formirao tim za praćenje i koordinaciju mjera i aktivnosti na sanaciji proloma zemljišta kojeg čine Vahid Bećirević, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i mjesne zajednice, Amra Dževlan-Mioković iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar, Vildana Taso-Kapetanović iz inspektorata Općine Centar, te diplomirani inžinjeri građevine prof.dr. Zlatko Langof i Fuad Babić.Tim svakodnevno prati situaciju na terenu, a nakon što se geološki ispitaju uzroci te pojave pristupit će se sanaciji.

U narednom periodu slijedi analiza geotehničkog sastava zemljišta i otkrivanje uzroka ove pojave, te izrada elaborata sanacije.

Ajnadžić je još jednom apelirao na nadležne institucije da se maksimalno uključe u rješavanje tog problema.

– Svakodnevno pratimo situaciju na terenu i evidentiramo sve promjene. Dimenzije otvora su se nažalost povećale, ali očekujemo što hitniju izradu elaborata za sanaciju – naglasio je načelnik Općine Centar Sarajevo, saopćeno je iz te općine. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,