Četvrtak, 1. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Prvu sedmicu decembra u TK umrlo 46 pacijenata, struka za uvođenje 3G pravila

Preuzmite sliku

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu još uvijek je složena, a proces vakcinacije ide veoma sporo – stav je Koordinacionog tijela vlade tog kantona za praćenje pandemije.

U posljednja 24 sata registrovano je 107 novozaraženih pacijenata, a trenutno aktivnih je 1.220 slučajeva.

Procenat vakcinisanog stanovništva u Tuzlanskom kantonu je 33 posto. Najveći broj vakcinisanih je u općini Doboj Istok 63 posto, dok je najmanji broj vakcinisanih u Sapni, svega 16 posto.

– Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu je nestabilna. Još uvijek imamo značajan broj hospitaliziranih koji su teško oboljeli i stopa smrtnosti nam je visoka – izjavio je za Fenu šef Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla prof.dr. Nijaz Tihić.

Uzrok velikog broja smrtnih slučajeva, Tihić vidi u agresivnijim kliničkim slikama u ovom valu pandemije u odnosu na ranije, a i u činjenici da se pacijenti javljaju ljekaru veoma kasno kada su simptomi uznapredovali.

Također je napomenuo da većina preminulih nije bila vakcinisana.

– Ukoliko se analizira broj pozitivnih osoba, može se dobiti lažni pokazatelj da se epidemiološka situacija popravlja jer je taj procenat u blagom padu proteklih dana. Međutim, stanje u našim zdravstvenim ustanovama govori u prilog nastavka rasplamsanog četvrtog vala pandemije koji bukti. Veliki broj pacijenata u covid ambulantama i bolnicama govori u prilog tome – izjavio je Feni prof.dr. Šekib Umihanić, otorinolaringolog.

On je stava da je visok procenat smrtnosti od Covida 19 u Tuzlanskom kantonu posljedica lošeg odgovora zdravstvenog sistema TK na pandemiju, te da su u ovome stanju bitni svi nivoi zdravstvene zaštite, a također i svi oblici djelovanja od promocije i prevencije zdravlja do neposrednog liječenja.

Struka u Tuzlanskom kantonu je stava da je neophodno uvođenje 3G pravila, kako bi se smanjio broj zaraženih.

– Na taj način smanjujemo da nevakcinisane osobe koje su visokorizične za infekciju prave kontakte i smanjujemo mogućnost daljeg širenja virusa u populaciji. U ovom trenutku to je neophodno dok ne dostignemo visok nivo obuhvaćenosti vakcinacijom – izjavio je prof.dr. Tihić.

U prvih sedam dana decembra u Tuzlanskom kantonu, 46 osoba je preminulo od posljedica virusa korona, a najmlađa pacijentica je bila dvadesedvogodišnja djevojka iz Živinica.

– Na svakom zdravstvenom nivou je potrebno učiniti mnogo više napora i poboljšati funkcionisanje i međusobnu povezanost. Pravilo 3G je izuzetno dobra mjera u odgovoru na aktuelno stanje. Postoji jak otpor navedenim mjerama, ali smatram da se radi o nerazumnim potezima antivakserskih grupacija koje nemaju jasnih argumenata. To pravilo bi važilo za sve prostore u kojima se vrše okupljanja – izjavio je prof.dr. Umihanić.

On također smatra da bi savremeno opremanje intenzivne njege za Covid 19 pacijente značajno doprinijelo u poboljšanju tretmana tih pacijenata, te bi smanjilo stopu nepovoljnog ishoda bolesti. (Anisa Mahmutović | Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,