Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prvostepenom presudom osuđeni Senad Džananović i Edin Gadžo zbog ratnog zločina

Preuzmite sliku

Sud Bosne i Hercegovine je donio, a predsjednik vijeća u petak je objavio prvostepenu presudu u predmetu Senad Džananović i dr. kojom su optuženi Senad Džananović i Edin Gadžo oglašeni krivim da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sud je optuženom Senadu Džananoviću izrekao kaznu zatvora u trajanju od 11 godina, a optuženom Edinu Gadži kaznu zatvora u trajanju od pet godina”, saopšteno je iz Suda BiH.

Kako se navodi oni su oglašeni krivim što su za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između Armije RBiH i Vojske RS, od sredine aprila 1992. do avgusta 1992. godine, na području Alipašinog Polja, opština Novi Grad, Sarajevo, kao pripadnici Štaba TO “Stela” i Specijalnih jedinica Armije RBiH, zajedno sa nadređenim Jusufom Prazinom zvanim Juka, komandantom Specijalnih jedinica Armije RBiH, i Samirom Kahvedžićem zvanim Kruško, komadantom Štaba TO ‘Stela’ (oba preminuli), kršeći odredbe više članova Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata kao i Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba, svjesno i voljno učestvovali u nezakonitom zatvaranju civila srpske nacionalnosti.

Pojašnjeno je da su civili srpske nacionalnosti nezakonito lišeni slobode na području grada Sarajeva, te odvođeni u prostorije Štaba TO “Stela” na Alipašinom Polju i zatvarani u zatočeničke objekte koji su se nalazili u podrumima stambene zgrade na Alipašinom Polju, “B” faza, te mesnice “Pešter” i drugim prostorijama iste stambene zgrade, ističu iz Suda BiH.

Dodaje se da su na tim lokacijama bili podvrgnuti ubistvima, silovanjima, mučenju, nečovječnom postupanju, odvođenju na prinudni rad, tokom kojeg su bili izloženi smrtnoj opasnosti i podvrgnuti različitim oblicima fizičkog i psihičkog zlostavljanja od strane optuženih i drugih pripadnika štaba “TO Stela”, kao i trećih lica. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje