Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prvi smrtni slučaj nakon primanja ‘Pfizerove’ vakcine

Preuzmite sliku

Na Novom Zelandu prijavljen je prvi smrtni slučaj povezan sa primanjem vakcine protiv covida 19 američke kompanije “Pfizer”.

Ministarstvo zdravlja objavilo je informaciju nakon revizije nezavisnog Odbora za bezbjednost vakcina protiv covida 19 o smrti žene poslije imunizacije. U saopštenju nije objavljena starosna dob preminule.

U saopštenju se ističe da Odbor smatra da je žena umrla od miokarditisa koji je poznat kao rijetka posljedice “Pfizerove” vakcine.

Miokarditis je upalno oboljenje mišićnog sloja srca koji utiče na sposobnost organa da pumpa krv i može da izazove promjene u radu srca.

“Ovo je prvi slučaj na Novom Zelandu da je smrt nastupila nekoliko dana nakon vakcinacije `Pfizerovim` preparatom”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je slučaj prebačen patologu i da uzrok smrti još nije utvrđen. Nezavisni odbor smatra da je miokarditis, vjerovatno uzrokovan vakcinacijom.

Novi Zeland je do sada privremeno odobrio vakcine protiv covida 19 “Pfizer-BioNTech”, “Jansen” i “AstraZeneca”, ali je “Pfizer” jedina doza koja je odobrena za imunizaciju stanovništva.

Novi Zeland se bori protiv epidemije delta soja virusa korona nakon što skoro šest mjeseci nije bilo nijednog slučaja zaraze.

U protekla 24 časa na Novom Zelandu su zaražene 53 osobe, a početkom mjeseca uvedena je blokada kako bi se spriječilo širenje delta soja virusa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,