Utorak, 26. Mart 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Prvi kongres porodične medicine BiH: Na Kongresu učestvuje 480 učesnika iz devet zemalja iz regije i svijeta

Prvi kongres porodične | obiteljske medicine Bosne i Hercegovine održat će se u Sarajevu u hotelu Hills od 19.04. do 21.04.2018. godine u orgnizaciji Udruženja doktora porodične | obiteljske medicine i Udruženja doktora porodične medicine RS.

Visoki pokrovitelji Kongresa su Ministarstvo civilnih poslova BIH, Federalno ministarstvo zdravstva Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Na Kongresu učestvuje 480 učesnika iz devet zemalja iz regije i svijeta. (Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Srbija, Turska, Kanada i Sjedinje Američke Države).

Ukupno će se prezentirati 140 naučnih i stručnih radova i to 62 usmene prezentacije, 32 poster prezentacije, 3 stručne radionice i pozvano je 20 predavača da ponude savremene informacije, poglede i rješenja na izabrane teme. Organizrašće se i 3 sponzorirana simpozija i 6 sponzoriranih stručnih predavanja.

Posebna sesija će biti za najbolje projekte specijalizanata porodične medicine iz regije.Također je prvi put organiziran u našoj regiji izbor najboljih slučajeva iz porodične medicine na koji se javilo 45 učesnika. Eminentni žiri je izabrao 10 najboljih koji će imati priliku da budu prezentirani na Kongresu u posebnoj sesiji.

Medicinske sestre i tehničari iz porodične | medicne će imati priliku da predstave i svoje radove u posebnoj sesiji, saopćeno je.

Posebni gosti su eminentni profesori iz regije, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Fokus Kongresa je na sljedećim temama: efekti zagađenja zraka na zdravlje, VIII Forum porodične medicine: najbolji specijalizantski projekti iz regiona i konferencija medicinskih sestara/tehničara, zdravstveni problemi starijih pacijenata, djeca i adolescenti – prevencija i bolesti, komunikacija, kvalitet menadžmenta hroničnih bolesti, informacione tehnologije u porodičnoj medicini, prevencija kardiovaskularnih oboljenja, takmičenje u prikazu najboljih slučajeva iz porodične medicine 2018. i slobodne teme.

Poseban značaj Kongres je da on po prvi put okuplja dva udruženja iz oba entiteta koji predstavljaju više od 1500 ljekara porodične medicine. On će pružiti mogućnost za razmjenu naučnih i stručnih informacija svih ljekara regije Jugoistočna Eurpa kao i mogućnost druženja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje