Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prva oslobađajuća presuda za ratovanje u Siriji

Preuzmite sliku

Sud BiH je oslobodio Osmana Abdulaziza Kekića krivnje za pridruživanje stranim paravojnim formacijama i ratovanje na području Sirije.

Kekić je oslobođen optužbi da je 20. marta 2015., s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji, u vozilu “citroën” sa porodicom Senada Grabusa napustio BiH preko graničnog prelaza Orašje, odakle je otišao prvo u Tursku, a zatim neutvrđenog dana u Siriju, gdje se priključio jedinici “Anwar al-Awlaki” koja djeluje pri Islamskoj državi, i gdje je ostao do 2. oktobra 2015. godine.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Mirsad Strika rekao je da su savjesno i brižljivo ocijenjeni svi provedeni dokazi, te da Državno tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo Kekićevu krivnju, javlja Balkanska istraživačka mreža.

“Ključno pitanje bilo je da li je optuženi bio pripadnik paravojne formacije u Siriji, i to Tužilaštvo BiH, po ocjeni ovog vijeća, nije uspjelo dokazati. Samo na iskazu jednog svjedoka, koji nije potkrijepljen drugim iskazima ili materijalnim dokumentima, ne može se zasnovati osuđujuća presuda”, kazao je Strika.

Ni materijalna dokumentacija, prema njegovim riječima, ne pruža dokaze da je optuženi bio u jedinici “Anwar al-Awlaki”, kao i da je ovlaštena službena osoba rekla da je za tu formaciju prvi put čula od svjedoka, zbog čega Sud nije mogao donijeti osuđujuću presudu.

“Svjedok nema neposredna saznanja i govorio je o onome što mu je pričao optuženi, a to nije potkrijepljeno drugim dokazima. Nisu bili pripadnici iste jedinice”, dodao je Strika.

Analiza telefonskih brojeva koji su pronađeni na ceduljici oduzetoj od optuženog ni u kakvu vezu ne dovodi Kekića s njihovim korisnicima, niti u vezu s Huseinom Erdićem, na čemu je, istakao je sudija Strika, Tužilaštvo zasnivalo svoje navode.

Erdić je pravomoćno osuđen na tri i po godine zatvora zbog organizovanja odlaska na strana ratišta.

Ovo je pred Državnim sudom prva oslobađajuća presuda za ratovanje na području Sirije.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje