Srijeda, 26. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Protiv Muniba Ahmetspahića podignuta optužnica za terorizam

Optuženi Munib Ahmetspahić (1990) se tereti da je od 2013. do 2018. godine boravio na području Sirije i Iraka kao pripadnik paravojnih formacija „ISIL“, „Jabhet al-Nusra“, „Al-Nusrah Front“ koje su od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašene terorističkim organizacijama.

Tužilac Odsjeka za terorizam u Tužilaštvu BiH, podigao je optužnicu protiv:

– Muniba Ahmetspahića, zv. „Ebu Davud“, „Osman“ i „Mugira“, rođenog 1990. godine u Zenici.

Optuženi se tereti da je u dva navrata, sa ciljem pridruživanja terorističkim organizacijama u periodu između 2013. i 2018. godine, boravio na području Sirije i Iraka, gdje se pridružio paravojnim formacijama „ISIL“, „Jabhet al-Nusra“, „Al-Nusrah Front“, koje su od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašene terorističkim organizacijama.

Optuženi se tereti da se pridružio terorističkim organizacijama i sudjelovao u borbama i terorističkim aktivnostima prilikom čega je i teško ranjen na području Sirije.

Istraga protiv optuženog vođena je u okviru predmeta kodnog naziva „Damask“, koju sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i inostranstvu provodi Tužilaštvo BiH.

Optuženi se tereti za krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stava 2., a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizma iz člana 201. KZ-a BiH.

Uz optužnicu, Sudu BiH je upućen i prijedlog za produženje pritvora.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje