Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Protesti u Bihaću: Roditelji žele da njihova djeca napuste BiH (FOTO)

Preuzmite sliku

Roditelji učenika koji su se upisali u Srednju medicinsku školu Bihać danas su protestvovali pred zgradom kantonalne Vlade, a zatim i pred zgradom Ministarstva obrazovanja Unsko-sanskog kantona, jer su obavješteni da se dva odjeljenja ove škole ukidaju, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mi smo ogorčeni jer upis nisu dozvolili ova Vlada i ministarstvo, pod izgovorom da su kapaciteti škole ispunjeni mada su nama u medicinskoj školi govorili i još uvijek govore da ima mjesta”, kazali su roditelji na protestima.

Zainteresovanost za medicinsku školu je izrazito velike, jer je to najlakši način da mladići i djevojke u budućnosti pronađu posao u inozemstvu.

“Nego šta nego da idu raditi u inostranstvo. Šta našu djecu ovdje čeka? Ovdje posao mogu samo privilegovani dobiti, a mi smo toliko privilegovani da nam ni djecu u školu ne dozvoljavaju upisati” kazao nam je Arif, jedan od roditelja iz Bihaća.

Nakon kraćeg stajanja pred Vladom roditeljima se obratio šef kabineta premijera Ibrahim Begić koji ih je podsjetio da je protuzakonito javno okupljanje pred Vladom, te ih je uputio pred Ministarstvo obrazovanja.

Nakon kraćeg čekanja primio ih je ministar obrazovanja Adis Muharemović koji je u razgovoru sa predstavnicima roditelja ponudio nekoliko rješenja za upise u druge škole, što su roditelji kategorično odbili.

“Gimnazija, Ekonomska i Tehnička škola se nude, ali mi samo želimo Medicinsku”, kazali su nam roditelji učenika.

Oni uporno traže da se odobre ukinuta dva odjeljenja kako bi njihova djeca mogla pohađati Medicinsku školu. Kako nisu postigli dogovor sa ministrom obrazovanja odlučni su da svoje zahtjeve ponove i premijeru USK Izudinu Saračeviću. Smatraju da je sad za Vladu kasno da spriječava odlazak mladih iz zemlje, a pogotovo da se to čini na ovaj način. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,