Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Protest Turaka u Sarajevu: Dešavanja u Holandiji neprihvatljiva (FOTO)

Preuzmite sliku

Na Baščaršiji i ispred Ambasade Holandije u Sarajevu državljani Turske koji žive u Bosni i Hercegovini organizirali su demonstrancije nakon što turskim ministrima jučer nije dozvoljeno obraćanje u Holandiji, javlja Anadolija.

Turski ambasador u BiH Haldun Koc je na Baščaršiji rekao kako su se okupili da se solidarišu i pokažu jedinstvo Turske.

“Naš cilj je ukazati na demokratiju. Ono što smo preživjeli 15. jula pokazalo je kako je Turska jedinstvena i zajedno smo to prevazišli. Ono što se jučer dogodilo u Holandiji je nešto što se ne može prihvatiti”, izjavio je Koc.

Dodao je kako su Turci s narodom Holandije uvijek živjeli u miru i da će se to i nastaviti.

“Turski i holandski narodi uvijek su živjeli u prijateljstvu i miru. Tako će biti i u budućnosti, ali odluke koje su holandske vlasti donijele jučer protivne su međunarodnom pravu, demokratiji, ljudskim vrijednostima…”, izjavio je Koc.

 • Ambasador Turske je dodao kako su se okupili da bi izrazili i tugu s kojom su sinoć gledali vijesti o dešavanjima u Holandiji.

  “Siguran sam da su ova dešavanja neprihvatljiva i za narod te zemlje. I da kritikuju ova dešavanja. Nadam se da se nešto ovakvo neće ponoviti”, izjavio je Koc.

  Proteste je podržalo i na desetine studenata iz Turske koji su se okupili na Baščaršiji i ispred Ambasade Holandije, u sarajevskom naselju Grbavica. Oni su uzvikivali slogane “fašistička Holandija”, “Holandijo, ne iskušavaj naše strpljenje.”

 • Skupu je prisustvovao i Adel Šabanović, koji je preživio genocid u Srebrenici 1995. godine. On je podržao demonstrante i rekao kako ga je potreslo kada je vidio fotografije turskih građana na koje su pušteni policijski psi.

  Prema njegovim riječima, Holandija je posljednja zemlja koja može govoriti o ljudskosti, pravima i demokratiji.

 • Holandske vlasti su spriječile jučer ministra vanjskih poslova Turske Mevluta Cavusoglua i ministricu porodice i socijalne politike te zemlje Kayu u njihovoj posjeti diplomatskim predstavništvima Turske u toj zemlji i sastajanju sa turskom zajednicom u Holandiji. U pratnji policije ministrica Kaya je vraćena u Njemačku, odakle se jutros vratila u Tursku.

  Ministarstvo vanjskih poslova Turske je osudilo sprečavanje posjeta i zatražilo da se ambasador Holandije u toj zemlji, koji se trenutno nalazi na odmoru, neko vrijeme ne vraća na dužnost u Ankaru. Ambasada i konzulat Holandije u Ankari su zatvoreni iz sigurnosnih razloga.

  Holandska policija je u međuvremenu upotrebom sile rastjerala okupljene građane koji su protestovali protiv zadržavanja vozila ministrice Kaye, ali su protesti na ulicama Rotterdama nastavljeni. Veliki broj građana okupio se ispred diplomatskih predstavništava Holandije u Ankari i Istanbulu protestujući zbog sprečavanja posjeta turskih dužnosnika toj zemlji.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,