Petak, 28. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Protest radnika u GIKIL-u: ˝Rad kompanije i proizvodnju ne treba obustavljati˝

Preuzmite sliku

U krugu Global ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) nekoliko stotina radnika danas je održalo protest. Protive se mogućem zaustavljanju rada fabrike koja radi bez okolinske dozvole i jedan je od najvećih zagađivača u Tuzlanskom kantonu, a sve postavljene rokove o ulaganju u zaštitu okoline menadžment kompanije nije ispoštovao.

Ukoliko se Vlada Federacije BiH hitno ne očituje o problemima u GIKIL-u, sindikalisti i radnici najavljuju da će u petak otići pred Vladu FBiH i protestom tražiti ispunjavanje svojih zahtjeva.

˝Postavljeni rokovi za ulaganje (u zaštitu okoline) su tako mali da se ne mogu ispoštovati. Tražimo da se odgodi rješenje o obustavi rada fabrike i zahtijevamo da Vlada FBiH odgodi ovo rješenje za 100 dana i stvori ambijent za očuvanje radnih mjesta. Ako se ne očituju u roku od 24 sata, mi smo u petak u 10 sati pred Vladom FBiH. Ovdje su plaće redovne, porezi i doprinosi kao i PDV se plaćaju redovno˝, navela je Kata Iveljić iz Sindikata hemije i nemetala FBiH.

Radnici navode da niko nije razmišljao o kompaniji koja je ranije pravila ekstremne gubitke, a kažu da su uvjereni da je razlog za to bio uhodana formula za obezvrijeđivanje i pljačkanje industrije.

˝Inspekcijama smo rekli da ne zatvaraju ovu kompaniju, te da učine sve da ona bude ekološki prihvatljivija za radnike i širu okolinu. Radnici nisu protiv ulaganja, ali finansijska moć je na drugim adresama. Od prvih štrajkova 2008. godine se zalažemo za to. Iskoristit ćemo sve vidove borbe da ovo sačuvamo. Trebali su pokazati više sluha i odgovornosti jer je u njihovim rukama alat da ova kompanija živi i radi. Nije više na sidnikatu, sve drugo je posao nekih drugih odgovornih osoba, inspekcija da zajedno natjeraju osnivače da se više ulaže˝, izjavio je Mirsad Imamović, predsjednik

Nihad Kasumović, predsjednik Štrajkačkog odbora u GIKIL-u poručio je federalnom premijeru Fadilu Novaliću da radnicima ne uzima hljeb iz ruku.

˝Imamo načina za radikalnije mjere. U ovom je kombinatu i atomska bomba i ako budemo prisiljeni da je upotrijebimo, mi ćemo to i uraditi. I evo mene prvog, spreman sam da idem u zatvor jer sam život dao za ovu kompaniju˝, naveo je Zijad Kasumović, predsjednik Štrajkačkog odbora. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,