Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Protest grupe građana protiv blajburške mise: Zašto se nije održala misa za Srebrenicu?

Preuzmite sliku

Manja grupa građana održala je danas ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu protest protiv održavanja blajburške mise u ovom gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Neformalna grupa građana policiji je prijavila održavanje protesta na kojem se pojavilo nekoliko građana glavnog bh. grada.

Iskazali su nezadovoljstvo zbog održavanja mise za žrtve Bleiburga koja bi trebala biti održana 16. maja. Tokom protesta došlo je i do verbalne prepirke okupljenih građana i slučajnog prolaznika koji se nije slagao sa njihovim stavom i održavanju mise.

“Zna se zašto smo došli, a onda dolaze neki da nas provociraju. Zar je nama ovo potrebno nakon toliko godina rata i logora u kojem smo bili. Sarajevo koje je grad otvorenog srca, koje prima sve, treba da se u njemu ovako nešto obilježava. Ovo je zaista sramotno i žalosno”, kazala je Mahira Halilbašić.

Poručila je da Sarajevo nikada neće izgubiti duh antifašizma.

“Mogu se oni truditi koliko hoće, ono ga nikada izgubiti neće. Sarajevo je bio i ostao evropski grad, otvoren. Zašto se nije održala misa za Srebrenicu? Zašto se nije održala misa za poginulu djecu Sarajeva, za pet godina logorovanja u Sarajevu? Neka idu u Zagreb i Međugorje pa održavaju”, kazala je Halilbašić.

Nedžida Bućo je poručila da u Sarajevu građani žive zajedno, bez obzira na naciju.

“Misa ne treba Sarajevu. Ovo je grad koji poštuje sve nacije, ja živim sa svima i nikada nisam dijelila ljude”, kazala je Bućo.

Najava Vrhbosanske nadbiskupije o održavanju mise za žrtve, kako je navedeno, blajburškog križnog puta i svih drugih žrtava rata i poraća, izazvala je brojne reakcije i negodovanje u Bosni i Hercegovini. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje