Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prošle godine roditeljima u BiH oduzeto 94 djece

Preuzmite sliku

Sve je više zanemarene, zapuštene i zlostavljane djece.

Potvrđuju to i podaci socijalnih službi u BiH, ali i nadležna ministarstva. Tako je samo prošle godine u BiH od roditelja oduzeto 94 djece, od toga čak 86 u FBiH, a u RS svega osmero. Sva su djeca predata nadležnim službama ili data u hraniteljske porodice, piše Avaz.

Smrt bebe Ajdine   

Slučaj sedmomjesečne Ajdine Osmanović, koja je prije dvije sedmice umrla u Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu (KCUS), a o kojoj je naš list jučer pisao, šokirao je javnost.

Podsjetimo, ona i njen stariji brat oduzeti su od roditelja i posredstvom Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo predati prošle godine u Dom za nezbrinutu djecu Bjelave. Beba Ajdina bila je u toliko zapuštenom stanju da su je četiri puta hospitalizirali zbog teških plućnih problema, a na kraju je na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a zaražena morbilima i nije joj bilo spasa.

Mirsada Poturković iz Kantonalnog centra za socijalni rad u Sarajevu za „Dnevni avaz“ iznijela je šokantne podatke.

– Prošle godine registrirali smo 311 slučajeva zanemarivanja djece i 144 djece koja su zapuštena. Čak 519 mališana bili su žrtve nasilja u porodici – kazala je Poturković.

 • Ugroženi životi  

  Prema njenim riječima, roditelji djece koja od malih nogu proživljavaju torturu ili nasilje uglavnom su ovisnici ili imaju određene duševne smetnje.

  – Informacije najčešće dobivamo iz škola, ali zlostavljanu i zanemarenu djecu pronađemo i tokom razvoda roditelja. Čim utvrdimo da su djeci ugroženi životi, pokrećemo postupak da se roditeljima privremeno oduzmu djeca – dodala je Poturković.

  Nasilje i prostitucija 

  U porodicama u kojima su djeca oduzeta, kako su nam kazali iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, nisu rijetki slučajevi porodičnog nasilja, skitnje, prostitucije, besposličarenja, različitih krivičnih djela… Iza svih problema najčešće stoji siromaštvo.

  Dešava se i da su djeca fizički i seksualno zlostavljana, a česti su slučajevi da su mališani izloženi prosjačenju.

  – Mnoga djeca iz takvih porodica ne idu ni u školu. Mnoga od njih su zlostavljana pa odbačena – naveli su. (Dnevni avaz)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,