Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Proslava 1. maja na izletištima u TK: Centralna svečanost na Mačkovcu

Preuzmite sliku

Mnogobrojni građani naše zemlje, pa samim tim i Tuzlanskog kantona uveliko se pripremaju za proslavu prvomajskih praznika. Mjesta na kojima će proslaviti Praznik rada se polako čiste, a izletišta se spremaju za prve ovosezonske turiste. Prvomajski praznici, po iskustvima od ranije, sa sobom donose neko ljepše vrijeme. Međutim, meteorolozi nisu baš optimistični za sutrašnji dan. I ove godine, centralna manifestacija za Tuzlanski kanton ”Prvomajski uranak” bit će održana na izletištu Mačkovac nadomak Banovića.

”Što se tiče Prvog maja od 11 do 14 sati počinje centralna proslava na lokalitetu Zlaće, to je kulturno-zabavni program, sportske manifestacije”, kaže Merima Aljić, savjetnica direktora Turističke zajednice TK.

 • prvi-maj-sarajevo003
 • Hrane, pića i igre ne bi trebalo nedostajati ni ovaj put. Prvomajski praznici ujedno su najava dolaska ljeta i vedrijeg perioda. Pored centralne manifestacije za Praznik rada na području Banovića, u Turističkoj zajednici vjeruju da će i ostala izletišta biti dobro posjećena.

  ”Što se tiče ostalih mjesta koja su rado posjećena, izdvojila bih Sušku rijeku na području općine Živinice, tradicionalno izletište Toplica, što se tiče Gradačca to su jezera Vidara i Hazna, zatim Ilinčica poznato izletište Tuzlaka. Sva izletišta, priroda ih je zaista umila”, ističe ona.

  Iako su ona prirodno obdarena ljepotom, ljudski faktor takva izletišta najviše kvari. Za njihovu zaštitu neophodna je strategija razvoja, ali i veća pažnja lokalnih zajednica, kako bi se mogli raditi i adekvatni projekti zaštite izletišta i razvoja ove oblasti turizma.

  ”Za početak je neophodno uraditi dobru kvalitetnu strategiju razvoja turizma na području Tuzlanskog kantona, a po meni i svaka lokalna zajednica bi, ukoliko ima predispozicije za razvoj turizma, napraviti master plan lokalnih zajednica i razvoj turizma”, naglašava Aljić.

  Samo tako bi se mogla praviti baza za dalji razvoj turističke ponude, kaže Aljić. Inače, za prvomajske praznike očekuje se veliki broj turista, bh. dijaspore na ovdašnjim izletištima. Vjerujemo da će kod mnogih proslava ovog praznika trajati više dana. Obzirom da prvi maj pada u nedjelju koja je neradni dan, sljedeća dva dana se također računaju kao neradni. Stoga će onima koji rade u državnim firmama, pored prvog maja, neradni dani biti i ponedjeljak i utorak. Ne preostaje nam ništa drugo nego da se naoružamo dobrim raspoloženjem i da skupimo dobro društvo, koje će barem na kratko, uljepšati svakodnevnicu. (RTV Slon)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,