Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

“Propalo” obilježavanje rođendana u Prijedoru, bijeli čaršafi na prozorima

Preuzmite sliku

Na pojedinim prijedorskim stanovima danas su, u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine, istaknute bijele plahte, javila je reporterka BIRN-a BiH.

Danas se u ovom gradu obilježava Dan bijelih traka, sjećanje na 3.176 ubijenih Prijedorčana. Za razliku od prethodnih godina, MUP RS-a zabranio je mirnu šetnju, ali su organizatori pozvali na mirno okupljanje koje je dozvoljeno.

Iz policije su kazali kako su za danas najavljena još dva skupa, između ostalog, proslava rođendana premijera Mađarske Viktora Orbana i vlasnika „Pinka MG“ Željka Mitrovića, ali i pet godina od inauguracije Aleksandra Vučića, međutim, kako je javio reporter N1, trg u Prijedoru je gotovo prazan.

Treći skup, povodom Dan bijelih traka najavljen je za 12 sati.

Inače, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović osudio je odluku vlasti da se zabrani mirna šetnja povodom sjećanja na ubijene Prijedorčane.

“Prijedor je jedno od mjesta na kojem su počinjeni neki od najvećih zločina u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine. Masovna ubistva, silovanja, premlaćivanja i držanje u nehumanim uvjetima u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje zločini su koji su uznemirili savjest čovječanstva”, podsjetio je Džaferović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,