Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pronađeni posmrtni ostaci pet osoba u masovnoj grobnici na istoku BiH

Preuzmite sliku

Posmrtni ostaci najmanje pet žrtava proteklog rata ekshumirani su do sada iz masovne grobnice koja je u ponedjeljak otkrivena lokalitetu Dobro Polje, općina Kalinovik.

Ekshumacija na ovom izuzetno nepristupačnom i teško prohodnom terenu uz kanjon rijeke Bistrice počela je u ponedjeljak, a nastavit će se i u narednoj sedmici obzirom na izuzetno obimno i složeno područje za pretraživanje. Posmrtni ostaci koji su do sada pronađeni bit će prebačeni u JKP Gradska groblja Visoko na dalju kriminalističko – tehničku i sudsko – medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize.

Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su u proteklom ratu nestale na ovom području.

Postupkom ekshumacije na ovoj lokaciji neposredno rukovodi Tužilaštvo BiH, a u procesu sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestale, vještak sudske medicine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici PU Foča i PS Kalinovik koji osiguravaju lokaciju i vrše kriminalističko-tehničku obradu dokaza i lica mjesta.

Lokaciju na kojoj se vrši proces ekshumacije posmrtnih ostataka proteklih dana posjetili su i predstavnici operativne radne grupe za nestale osobe ispred Međunarodnog komiteta Crvenog križa/krsta (MKCK) i UN-ovog Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS).

Danas su lokaciju posjetile i predstavnica Ambasade Švedske u BiH kao i zamjenica šefa programa Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) za Zapadni Balkan, saopšteno je iz Institut za nestale osobe BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,