Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pronađeni posmrtni ostaci: Ekshumacija na lokalitetu Duboki Potok

Preuzmite sliku

Radi se o vrlo nepristupačnoj lokaciji, koja je prethodno morala biti deminirana. Pronađeni su posmrtni ostaci koji će biti upućeni na dalju obradu i analizu.

Na lokalitetu Duboki Potok, u općini Kneževo, u tijeku je proces ekshumacije, kojim koordinira tužitelj Posebnog odjel za ratne zločine Tužiteljstva BiH uz stručnog suradnika koji se nalazi izravno na lokaciji.

Radi se o vrlo nepristupačnoj lokaciji, u planinskom klancu, koja je po naredbi Tužiteljstva BiH prethodno deminirana, a potporu u procesu traženja posmrtnih ostataka, pruža i alpinistički tim Državne agencije za istrage i zaštitu –SIPA.

Na terenu se nalazi i ljekar patolog sudbene medicine, predstavnik MRMKS terenskog ureda u okviru operativne grupe za traženje nestalih “TERA”, predstavnici Instituta za nestale osobe i Međunarodne komisije za traženje nestalih ICMP, kao i predstavnici MUP-a RS koji osiguravaju lokaciju.

U potrazi za posmrtnim ostacima, koriste se užad i specijalistička oprema.

Do sada je pronađeno više fragmenata ljudskih kostiju, za koje se pretpostavlja da pripadaju jednoj osobi, a potraga se intenzivno nastavlja.

Prema operativnim podacima, na ovom lokalitetu mogli bi se nalaziti posmrtni ostaci žrtava bošnjačke nacionalnosti sa područja Kotor-Varoši, koji su se tijekom 1992. godine, pokušavali preko Vlašića prebaciti prema Travniku.

Rad na ekshumaciji intenzivno se nastavlja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,