Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Promovirana knjiga ‘Civilna zaštita’ autora Željka Knežičeka

Preuzmite sliku

Na rudarsko geološko – građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli danas je svečano promovirana knjiga “Civilna zaštita”, autora dr. sc. Željka Knežičeka, vanrednog profesora na Univerzitetu u Tuzli. Promociji knjige prisustvovao je i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Premijer Gutić se u svom obraćanju prisjetio 2012.godine, kada je kao ministar unutrašnjih poslova zajedno sa profesorom Knežičekom, u to vrijeme ministrom industrije, energetike i rudarstva, i drugim sudionicima tih događaja imao zadatak očuvanja energetskog sistema BiH koji je bio ugrožen zbog vrlo niskih temperatura i vrlo visokog snijega.

  • promovirana-knjiga-civilna-zastita-autora-zeljka-kneziceka001-20161012
  • „U tom periodu proglašena je prirodna nesreća u FBiH i izdato naređenje o zabrani kretanja po cestama FBiH cisterni, šlepera i tegljača. Transport ugalja željeznicom je bio otežan ili gotovo obustavljen, jer se iz zamrznutih vagona ugalj nije mogao istresti i jedini put da održimo elektroenergetski sistem bio je kamionski transport. Tada smo u koordinaciji Kantonalnog štaba civilne zaštite obezbjedili kretanje i kamionski transport između rudnika i Termoelektrane Tuzla pod policijskom pratnjom. Tako je cjelokupni rudarski ali i termoenergetski sistem održan i niti jedan dan privreda u našem kantonu ali ni građanstvo nisu bili uskraćeni za električnu ili toplinsku energiju” prisjetio se premijer Gutić, i dodao da i ovaj primjer govori koliko pažnje u narednom periodu treba posvetiti prevenciji i smanjenju rizika od prirodnih opasnosti.

  • promovirana-knjiga-civilna-zastita-autora-zeljka-kneziceka002-20161012
  • Premijer Gutić je Fakultetu, autoru Knežičeku i recenzentima čestitao na današnjoj promociji u nadi da će najveću korist od ove knjige imati prije svih studenti.

    „Očekujem da iz ovakvih knjiga osim teorije sagledate i praktične aspekte, te da vam sve to skupa pomogne sutra u savladavanju vaših profesionalnih izazova”, zaključio je premijer Gutić.

    Promotori knjige bili su direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, prof. dr. Zvjezdan Karadžin i doc. dr. Ibrahim Hadžić. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje