Subota, 4. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Prognoza: Ljeto bilo iznadprosječno toplo, evo kakva nas očekuje jesen

Federalni hidrometeorološki zavod BiH objavio je da se ljeto 2019. može označiti kao jedno od najtoplijih od početka meteoroloških mjerenja.

Ističu kako su zabilježeni izraženi toplotni valovi, veliki broj uzastopnih dana s maksimalnim temperaturama preko 30 °C, prostorno i količinski neujednačene padalinske prilike koje su oscilirale u velikom rasponima, od ekstremno kišnih u Bugojnu, do sušnih u Livnu.

Srednje sezonske temperature zraka tokom klimatološkog ljeta (od 1. jula do 31. augusta) kretale su se između 21,0 °C u Livnu i 26,7 °C u Mostaru, u planinskim područjima od 11,9 °C na Bjelašnici do 17,8 °C na Ivan-sedlu.

Odstupanja srednje sezonske temperature zraka za ljeto od višegodišnjeg prosjeka 1961.-1990. bila su pozitivna, i kretala su se od 2,2 °C na Ivan-sedlu do 3,5 °C u Bihaću.

Prema metodi percentila, temperaturne vrijednosti za ljeto u odnosu na referentni klimatoološki period 1961.-1990. svrstavaju se u kategoriju ‘ekstremno toplo’.

Količina padalina tokom sezone ljeta 2019. bila je u Sarajevu, Mostaru, Livnu na Ivan-sedlu i Bjelašnici uglavnom manja od prosjeka dok je na ostalim postajama bila iznad prosjeka, u Bugojnu i rekordna od početka mjerenja.

Prema srednjoročnoj prognozi do 10. septembra očekuje se promjenljivo vrijeme s dužim sunčanim periodima, uz moguće lokalne pljuskove širom Bosne i Hercegovine.

Temperaturni režim djelimično će se primijeniti i bit će osjetno ugodnije u odnosu na sparne i vrlo tople dane u proteklom vremenu. Jutarnje temperature u Bosni kretat će se od 8 do 13, na jugu od 13 do 19 stepeni, a dnevne u Bosni od 18 do 23, u Hercegovini od 25 do 30 °C.

Nestabilno uz veće količine padavina očekuje se od 11. septembra do kraja prognoznog vremena 18. septembra. Očekivane jutarnje temperature u Bosni očekuju se od 7 do 12, u Hercegovini od 12 do 17, dnevne od 14 do 19, a na prostoru Hercegovine od 21 do 26 °C.

U iduća tri mjeseca, odnosno tokom jeseni 2019., u Bosni i Hercegovini, prognozira se toplije uz uobičajene količine padavina ili nešto manje u poređenju s referentnim razdobljem 1981.-2010. Kada su u pitanju temperature veće pozitivno odstupanje očekuje se u novembru, a najviše padavina očekuje se u prvoj polovici oktobra.

Jesen 2019., u poređenju s istim vremenom prošle godine, trebala bi biti nešto hladnija u južnim, a u sjevernim i središnjim predjelima približnih temperaturnih vrijednosti uz veće količine padalina na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,