Nedjelja, 24. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Profesor Tehnološkog fakulteta u Tuzli inovacijama može doprinijeti smanjenju ekološkog zagađenja

Preuzmite sliku

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Elvir Rožnjaković i pomoćnik ministra za zaštitu okolice i prirode Goran Mišić primili su danas Zehrudina Osmanovića koji je za inovaciju „Uklanjanje depozita iz koksnog plina“ dobio zlatnu medalju na “Četvrtoj međunarodnoj istanbulskoj izložbi inovacija“.

Ministar Rožnjaković se zahvalio inovatoru Osmanoviću za angažman koji može doprinijeti smanjenju ekološkog zagađenja te naglasio da je resorno ministarstvo otvoreno za svaki vid saradnje kojoj je cilj smanjenje štetnih tvari i zagađenja okolice, te podsticanje ekološke inovativnosti koja u današnje vrijeme predstavlja temeljni faktor ekonomskog rasta i razvoja.

Izum koji je namijenjen za uklanjanje depozita iz koksnog plina, odnosno čišćenje cjevovoda u koksnim baterijama značajan je zbog činjenice da privreda na području Tuzlanskog kantona ima više od 70 koksnih baterija te da se upravo u ovom dijelu BiH godinama govori o ekološkoj ugroženosti koja nastaje i zbog proizvodnje koksa, rečeno je tom prilikom.

– Vođen idejom da je potrebno da svako od nas doprinese smanjenju onečišćenja okolice pokrenuo sam i projekat prikupljanja PET ambalaže s osnovnim i srednjim školama iz Lukavca – kazao je Osmanović dodajući da već godinu traje projekat u kojem učenici sakupljaju plastičnu ambalažu, sredstvima finansiraju vlastite izlete a dio doniraju Udruženju oboljelih od mukopolisaharidoze.

Osmanović je predstavnicima Ministarstva prezentirao ekološke projekte na kojima intenzivno radi već nekoliko godina. Riječ je o formiranju bioparkova na deponijama sadnjom brzorastućeg drveća kao što je paulovnia, te proizvodnji cementa upotrebom taloga „bijelog mora“, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje