Utorak, 26. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Profesor iz Sarajeva kaže da bi sljedeći val protesta mogao doći brzo

Građani u Bosni i Hercegovini nisu zadovoljni. Političkim elitama, standardom, školstvom, zdravstvom. Spisak je dug, a promjene na čekanju.

Prije tri godine, u ovo vrijeme, Bosnom i Hercegovinom širile su se demonstracije.

Počelo je u Tuzli. Nezadovoljni građani potom su protestovali i na ulicama drugih gradova. Mirni protesti tada su i eskalirali.

Rušilo se i palilo u Tuzli, Sarajevu, Bihaću, Zenici, Mostaru… No, snaga protesta vremenom je oslabila, paralelno s tim rastao je broj prekršajnih prijava građanima koji su bili na ulicama.

Godišnjica protesta obilježena je 2015., ali ne i 2016. godine. Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić bio je jedan od učesnika protesta. Danas govori – do protesta će opet doći.

Mislim da bi eventualni sljedeći val protesta, ovog kalibra, koji će se na značajniji način ticati hegemonije establišmenta i pitanja socijalne pravde, mogao bi doći brzo s obzirom da u ekonomskom smislu mi ulazimo u jednu grčku, ropsku zaduženost na svim stranama u BiH i mislim da polako položaj srednjeg sloja, koji u najvećoj mjeri zavisi od države kao poslodavca, slabi. Mislim da se sve više ugrožava položaj tog sloja ljudi, da je vrlo teško te ljude držati na budžetu“, tvrdi Asim Mujkić, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Više o ovoj temi pročitajte u na web portalu N1 televizije.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje