Utorak, 11. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Profesor Boyle za N1: SAD i Evropska unija planiraju podijeliti BiH

Preuzmite sliku

Tema revizije presude Međunarodnog suda pravde u slučaju “Bosna i Hercegovina protiv Srbije za genocid” ponovo je aktuelizirana nakon izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o tome kako je i zašto je krenuo u proces revizije 2017. godine.

Da li je revizija mogla biti drugačije odrađena, da li je agent imao akreditaciju i može li se sada uraditi bilo šta po ovom pitanju samo su neka od pitanja na koja je za N1 odgovarao prvi agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde i profesor međunarodnog prava Francis Boyle.

Prvi agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde ne krivi samo Izetbegovića nego i sve druge članove Predsjedništva BiH prije njega zbog neaktivnosti u periodu 2007.-2017. godine.

Boyle za N1 kaže kako smatra da je cijeli proces pokrenut u posljednji trenutak te da se nije ni moglo očekivati drugačiji rezultat.

“Nisu radili ništa dok ja nisam počeo davati intervjue i govoriti da se bliži revizija. Uradio se minimum od onoga što se moglo uraditi, ali bilo je prekasno. Ako sjedite deset godina i ne radite ništa, očekivati je da će Sud naći načina da izbjegne jednu takvu tužbu i opet šta da kaažem. Izetbegović, Softić, njihovi savjetnici, svi su bili uključeni u sabotažu”, kazao je Boyle.

“Niko ništa nije radio od 2007. do 2017. i samo su se nadali da će to proći neprimjetno, i prošlo bi tako da ja nisam počeo pričati da se bliži rok za reviziju”, dodao je.

Odgovarajući na konstataciju da se često govori o razmjeni teritorije u okviru rješavanja pitanja Kosova, profesor Boyle odgovara: “Plan Amerikanaca i Evropljana je još uvijek da se podijeli Bosna i Hercegovina. To je još po sporazumu iz Karađorđeva, a i u planu Oven – Stoltenberg, kojim se trebalo podijeliti BiH na tri dijela. Po tom planu ‘Herceg-Bosnu’ bi dobila Hrvatska, Srbija bi dobila Republiku Srpsku, a ostala bi jedna mala muslimanska državica oko Sarajeva”.

“Amerikanci i sada govore da žele da se Srbija odrekne Kosova, a da dobije Republiku Srpsku”, rekao je Boyle za N1.

Na pitanje je li imenovanje specijalnog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Mathewa Palmera dio tog plana i je li BiH ostavljana kao mjesto na kojem velike svjetske sile igraju svoje igre, a narod u BiH da bude njihovo igraište, profesor Boyle odgovara:

“Da, mislim da je plan SAD i Evrope da podijele BiH između Hrvatske i Srbije. Koraci koji smo vidjeli idu u tom pravcu, uključujući i oživljavanje Hejsovog plana (Aprilski paket). To je bio plan i od 1992. Velike sile još igraju igre u BiH. Ljudi u BiH se trebaju oduprijeti i odbiti taj Aprilski plan”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,