Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prof. dr. Marjanović o omikron soju: Nije vrijeme za paniku, potrebno je izbjeći bilo kakav senzacionalizam

Preuzmite sliku

Genetičar i profesor Damir Marjanović oglasio se večeras na svom Facebook profilu povodom priče o otkrivanju novog soja koronavirusa u Južnoj Africi.

Marjanović je rekao da u otkrivanju omikron soja nema ništa spektakularno, te da je još uvijek rano donositi zaključke o ovom soju koronavirusa.

– Dakle, naučnici su ga sekvencirali, utvrdili su značajan broj mutacija u bitnom regionu, primijetili su da najvjerojatnije počinje dominirati u odnosu na druge sojeve u južnoafričkoj populaciji i da postoji mogućnost da se širi brže od do sada poznatih sojeva.

S druge strane još uvijek ne znamo o B 1.1.529: da li i koliko brže se prenosi, da li izaziva slabije ili jače simptome i koliko je njegovo djelovanje povezano sa starosnom strukturom pacijenata, da li zaobilazi prirodno ili vakcinama stečeni imunitet?, kaže Marjanović.

Poručuje da za davanje odgovora na ova pitanja treba proći vremena, te je neophodno da se izbjegne bilo kakav senzacionalizam.

– Da bi se odgovorilo na ova pitanja znanstvenici, oni koji izbjegavaju špekulacije, trebaju vremena i to ne zbog stepena razvoja ili „nemoći“ nauke, nego isključivo zbog same prirode djelovanja virusa i vremena neophodnog za ozbiljnije naučne studije. Stoga treba izbjegavati bilo kakav senzacionalizam, u kojem god pravcu on išao, rekao je on.

Govoreći o “iznenađenju” kada je u pitanju otkrivanje novog soja, profesor Marjanović je podsjetio na vlastitu izjavu koju je dao u izjavi za O kanal.

Naime, prije nepunih mjesec dana Marjanović je kazao da će se pojaviti novi sojevi koronavirusa.

– Nisam otkrio nikakvu toplu vodu, niti sam nekim nadnaravnim mogućnostima predvidio budućnost. Naprotiv – samo sam dao naučnu predikciju koju bi svaki genetičar, na osnovu dostupnih informacija i iskustva, dao na postavljeno pitanje.

Međutim, rekao sam i sljedeće: nije vrijeme za paniku, ovo nam nije nepoznat fenomen, i dalje se na isti način možemo štititi od ovog virusa, nauka je spremna i za ovaj izazov. Ona pruža činjenice i podatke na osnovu kojih odgovorne institucije trebaju da donose odgovorne odluke. Tako svako radi svoj posao, ili bi, bar, trebalo tako da bude, zaključio je Marjanović. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje