Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prodanović: Napad na novinare tretirati kao krivično djelo

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović čestitao je svim novinarima i novinarskim udruženjima u BiH 3. maj, Svjetski dan slobode medija, ocijenivši da bi svaki napad na novinare u obavljanju njihovog posla trebalo tretirati kao krivično djelo i oštro kažnjavati.

“Vlasti na svim nivoima u BiH imaju obavezu da poštuju, promovišu i zaštite slobodu medija, koja predstavlja kamen temeljac svakog demokratski uređenog društva”, istakao je Prodanović u čestitki.

Istovremeno, dodao je Prodanović, obaveza je medija da zagarantovane slobode, koje se u BiH poštuju više nego u drugim zemljama regiona, ne zloupotrebljavaju i da se, zajedno s vlastima i građanima, bore protiv širenja lažnih vijesti koje unose strah i nemir, protiv govora mržnje, koji je često zastupljen u javnosti, kao i protiv neprofesionalnog i pristrasnog izvještavanja o bilo kojoj temi, saopšteno je iz parlamenta.

Podsjećajući da se više od četvrt vijeka svuda na planeti 3. maj obilježava kao Svjetski dan slobode medija, koji je ustanovila Generalna skupština UN, Prodanović navodi da su u vrijeme kada se BiH i brojne druge zemlje regiona i svijeta suočavaju sa ozbiljnim izazovima koje nose pandemija virusa korona, migracije, ali i složena politička i ekonomska situacija, slobodni mediji, te profesionalni i nepristrasni novinari potrebni više nego ikad.

“Čestitajući 3. maj, Svjetski dan slobode medija, svim novinarima i novinarskim udruženjima u BiH, želim da se, sa dužnim pijetetom, prisjetimo svih novinara koji su u vrijeme pandemije izgubili život radeći svoj težak i odgovoran posao. Takođe, želim još jednom da ukažem na značaj slobode medija, slobodnog, profesionalnog i nepristrasnog izvještavanja, kao i na potrebu većeg angažmana svih na poboljšanju materijalnog i društvenog statusa novinara u BiH”, poručio je Prodanović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje