Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prodaje se bh. industrijski gigant za kojeg se znalo u cijeloj Evropi

Preuzmite sliku

Stečajni upravnik objavio je javni oglas za prodaju privrednog društva “Granit” d.d. Jablanica metodom prikupljanja pismenih ponuda, izvještava BiznisInfo.ba.

Predmet prodaje je privredno društvo “Granit” d.d. Jablanica kao cjelina, sa svim pravima i obavezama koje ima na dan zaključenja Ugovora o prodaji preduzeća.

Preduzeće se bavi eksploatacijom i preradom granita već skoro 100 godina i spada u red nekadašnjih giganata jugoslovenske industrije.

Gdje se sve nalaze zgrade, monumentalne skulpture i popločane ulice i trgovi od kamena granita iz Jablanice, danas je gotovo nemoguće utvrditi.

Zgrada bečke Opere, Akademija nauka u Moskvi ili Gradska vijećnica u Berlinu samo su neki od značajnijih objekata koje krasi “Granitov” kamen.

Od njega su napravljeni plato KSC “Skenderija” u Sarajevu, glavna ulica Knez Mihajlova u Beogradu, Hotel Hayat u Beogradu, Sportski centar “Cibona” u Zagrebu, Trg bana Jelačića, ulice Titova i Ferhadija u Sarajevu, pješačka zona u Zrenjaninu, pješačke zone i trgovi u Kragujevcu, metro u Budimpešti itd.

Eksploatacija kamena se vrši na eksploatacionom polju u Općini Jablanica, ukupne površine 114,30 ha.

Potpisivanjem Ugovora stiče se pravo na zaključenje Ugovora o koncesiji za eksploataciju arhitektonsko-građevinskog kamena na period od 30 godina.

Nominalni iznos stečajnih dugovanja, dugova stečajne mase i troškova stečajnog postupka, u skladu sa usvojenim Stečajnim planom, koji se treba namiriti iz kupoprodajne cijene iznosi 20.533.813 KM.

Realizacijom stečajnog plana kupac stiče 100 postotno vlasništvo nad društvom.

Pravo učešća u postupku prodaje imaju pravna i fizička lica koja dostave pismenu prijavu, najkasnije do 8. maja 2023. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje