Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Problemi u startu: SDA i HDZ napustili sjednicu Parlamenta FBiH

Preuzmite sliku

Nakon što su SDP, Naša stranka i DF predložili Elvira Karajbića iz SDP-a za predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, trenutni predsjedavajući Edin Mušić (SDA) odgodio je raspravu o ovoj tački dnevnog reda.

Novinska agencija Patrija piše da je Damir Mašić (SDP) kazao da su Klub SDP-a, DF-a i Naše stranke predložili Elvira Karajbića za predsjedavajućeg Predstavničkog doma PFBiH.

No, Edin Mušić je kazao da oni nisu dobili pisani trag o formiranju Klubova. Mašić je tražio pauzu od 15 minuta, ali je Mušić kazao da on odgađa raspravu. Izabrani zastupnici SDA i HDZ-a su napustili sjednicu, a drugi su ostali u sali.

Mašić je kazao da će cijela stvar završiti na sudu.

Ovo je sramota. Niste mi dali poslovničku intervenciju. Ignorišete parlamentarnu većinu u ovom Domu. Nemate legitimitet da radite to što radite. Izađite  pred javnost. Pitate se što niko neće s vama – kazao je Mašić.

Mladen Bošković (HDZ) kao predsjednik Privremene mandatno imunitetske komisije kazao je da zastupnici Lidija Bradara i Mijo Krešić nisu prisutni na sjednici, a da zastupnik Mirsad Zaimović nije predao izjave o prihvatanju ili odbijanju mandata i izjavu o prijemu uvjerenja.

Inače, Zaimović je podnio ostavku na mjestu generalnog direktora BH Telekoma.

Privremeno mandatno imunitetska komisija predlaže PD PFBiH da verificira mandate za 95 novoizabranih zastupnika – kazao je Bošković.Nakon što je Dom usvojio izvještaj Komisije, zastupnici su dali svečanu izjavu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,