Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pripremite se za pravu zimu, na proljeće! Snijega će ipak biti

Preuzmite sliku

Već kad smo se pomirili da snijeg ovu zimu baš i nećemo gledati, iz Accuweathera stižu prognoze za proljeće. Tokom marta se očekuju velike snježne padavine što može dovesti do poremećaja putovanja na cijelom balkanskom području

Jedan od najpoznatijih meteoroloških servisa AccuWeather objavio je prognozu za proljeće u Evropi jer se mnogi pitaju kakvo nas vrijeme čeka nakon iznadprosječno tople zime kojoj još uvijek svjedočimo.

Accuweather prognozira kako će se nedostatak hladnog zraka u Evropi od zime – nastaviti i na proljeće te da će se to dogoditi jer je veći dio kontitenta iznad normalne topline.

Prema njihovim predviđanjima, oluje će se pomaknuti prema sjeveru, zadržati se u Irskoj i u sjevernim dijelovima Velike Britanije, što znači da vjetar neće stvarati probleme u našim krajevima.

Trend visokih temperatura će se nastaviti u Evropi, a temperature će biti iznad prosjeka. Najduža epizoda topline osjetit će se u Njemačkoj i u južnim dijelovima Velike Britanije.

– Zbog sunca će ljudi češće biti vani, a alerigčari će morati izdržati rani početak sezone alergija jer produžena toplina uzrokuje rano povećanje peludi. Poljoprivrednici mogu imati korist od toplog i suhog vremena – kazao je meteorolog AccuWeathera Tyler Roys.

Snijeg u martu

Prema AccuWeatheru, na Balkanu će ovog proljeća padavina biti u normalnim nivoima ili čak malo iznad normalnog, a očekuje se da će najvlažniji dio sezone trajati od marta do početka aprila. Tada će oluje koje prolaze Sredozemno more doći i na jug istočne Rusije pa donijeti padavine.

Tokom marta se očekuju velike snježne padavine što može dovesti do poremećaja putovanja na cijelom balkanskom području. Ovo se posebno odnosi na gorje. Od kraja aprila pa do maja povećat će se rizik od jakih grmljavinskih oluja koje sa sobom nose rizik poplava i opasnih vjetrova. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,